Bizonyára volt már úgy, hogy legszívesebben autóba ülne és kimenne a világból is, hogy kipihenje a munkahelyi vagy egyéb fáradalmakat. Köztudott, hogy az utazás remek kikapcsolódás lehet, azonban nem árt egy hosszabb út előtt megtudni, hogy autónk is készen áll -e az útra! De mit is kell pontosan ellenőrizni indulás előtt,  hogy ne az autópálya közepén érjen minket baj?

Egy hosszabb út során az autónak olyan hibái is kiderülnek, amelyek addig észrevétlenek voltak. Ezért minden gépjárművezetőnek ellenőriznie kell az autó legfontosabb részeit, mielőtt útnak indul. Autószervizekben akár 60 percre van szükségük ahhoz, hogy a szakemberek elvégezzék az autó műszaki ellenőrzését hosszabb utazást megelőzően, tehát nem árt ha szánunk rá egy kis időt. 

1. Okmányok

Az autósok időnként annyira belemerülnek a lázas előkészületekbe, hogy elfelejtik magukkal vinni az autó okmányait. Még ennél is rosszabb, amikor minden okmányt magánál tart, de kiderül, hogy lejárt a műszaki vizsga érvényessége vagy a felelősségbiztosítás. Ellenőrizze az okmányok érvényességét – ezt nem lehet kihagyni.

Velünk is előfordul, hogy alkalomadtán az okmányok otthon maradnak, azonban ez egy autós utazás esetén komoly problémába is torkollhat. Nagyon fontos, hogy az autó okmányai mindig nálunk legyenek utazáskor. Illetve fontos, hogy ellenőrizzük azok érvényességét, ne egy véletlenszerű ellenőrzés alkalmával derüljön ki, hogy lejárt a biztosítás. Ha külföldre utazik, érdeklődje meg, hogy mire terjed ki a casco biztosítás. Kössön kiegészítő országúti asszisztencia biztosítást, ha a biztosító nem nyújt megfelelő szolgáltatást Magyarországon kívül.

Ne felejtse el, hogy néhány európai országban külön matricát kell vásárolni, ha a közutakon kíván közlekedni! Ezeket a matricákat Magyarországon is megveheti – Ezzel elkerülheti a sorban állást a határon.

 

2. Folyadékok

Ha nincs elegendő motorolaj és hűtőfolyadék, túlmelegedhet az autó. Az is veszélyes, ha nincs elég fékfolyadék. Ezért utazás előtt ellenőrizze a folyadékok szintjét – máskülönben az autó könnyen az út szélén végezheti. 

Az elhasznált, nem megfelelő paraméterekkel rendelkező folyadékok gyakran vezetnek meghibásodáshoz. Az autóban lévő hűtőfolyadék és fékfolyadék mennyiségének és minőségének ellenőrzésében szakemberek tudnak segíteni, azonban a motorolaj és az ablakmosó folyadék szintjét otthon is lehet ellenőrizni. 

 

3. A fékek

A fékek kopását, hibáit a városban való közlekedésnél gyakran észre se vesszük, de ha nagyobb sebességgel megyünk és hirtelen fékezni kell, a kopott fékek rövidebb idő alatt tudják lelassítani az autót. Ezért feltétlenül javasoljuk, hogy utazás előtt ellenőriztesse a fékeket. A műszaki ellenőrzés során a szerelő felméri a fékbetétek, tárcsák, fékpofák és hengerek állapotát. Ezeknek az elemeknek a szennyeződése is előidézheti azt, hogy az egész rendszer kevésbé hatékonyan működik. 

 

Ha az alábbiakat észleli, feltétlenül vigye szervizbe az autót:

  • megnőtt a féktávolság,
  • fékezéskor a fékek fémes hangot hallatnak,
  • a fékpedál nem fejt ki ellenállást, vagy néha remeg
  • fékezéskor égett szagot érez.

 

4. Guminyomás és a gumik állapota

Egy kisebb sérülés az abroncson lehet fel sem tűnik a mindennapi használat során, de komoly gondot okozhat az autópályán. Minden gyanús vágást és karcolást ellenőriztessen szakemberrel! Ne felejtse el, hogy egy jó állapotban lévő pótkerék szintén jó szolgálatot tehet az út során!

Fontos ellenőrizni az abroncs profilmélységét is – ha túl kicsi, a gumi nem fog megfelelően tapadni, különösen nedves útfelületen. Megnő a féktáv rossz állapotú gumik esetén és az utasok veszélybe kerülnek. Amikor a profilmélység 1,6 mm alá csökken, az abroncsokat le kell cserélni!

 

5. Világítás

Megállíthat és megbírságolhat a rendőr, ha nem megfelelő az autó világítása, illetve kevésbé lesz látható, ami megnöveli az balesetek veszélyét. Ellenőrizze az autó teljes világítását – tompított fényszóró, kiegészítő fényszóró, helyzetjelző lámpák, tolatólámpák, vészvillogó, indexek, valamint a ködfénylámpák és a féklámpák.

Egyes izzókat kizárólag szakember segítségével lehet kicserélni, de a hétköznapibb izzók javítása is nagy fejtörést okozhat, különösképpen egy éjszakai utazás során.  

 

6. Akkumulátor

Hosszabb utak során sokszor az akkumulátor az egyetlen áramforrás a töltők, a navigációs rendszer vagy a hűtőtáska számára. Érdemes előzetesen ellenőrizni az elektromos rendszert, hogy ne érjen minket az a meglepetés egy hosszú út során, hogy lemerül az akkumulátor.

 

7. Külföldi előírásoknak megfelelő alapfelszerelés

Nálunk az elsősegély doboz és az elakadásjelző háromszög tartoznak az autó előírt felszerelései közé. Más országokban azonban más eszközöket írhatnak elő, például láthatósági mellényt, hóláncot, vontató kötelet és tűzoltó készüléket. Érdemes ezeket is beszerezni, mert műszaki hiba vagy baleset esetén a világ bármely pontján biztonságot nyújtanak.

 

8. Szerszámok és pótalkatrészek

Akármilyen jól felkészülünk egy utazásra, bármikor előfordulhat, hogy szükségünk van a szerszámokra. Érdemes az autóban tartani a legfontosabb szerszámokat, például csavarhúzót és többféle csavarkulcsot. Ezek bármilyen esetben hasznosak lehetnek. Érdemes a kerékcseréhez szükséges emelőt és csavarkulcsokat is magunkkal vinni.

 

9. A navigációs rendszer frissítése

Mindenképp érdemes frissíteni a navigációs rendszert ha ismeretlen utakon megyünk. Ezáltal láthatjuk hol vannak lezárások, illetve vannak -e új lehetőségek az előző frissítés óta. 

 

Hívjon most!