Nagyszabású útfelújítási program indul április közepén itthon. A Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közlése szerint a felújítási munkák érintik az M1, M3 és M7-es autópályákat is.

Áprilisban indul az útfelújítási program

Az M3 és az M7-es autópályán kezdik az úgynevezett szintrehozási munkálatokat április 12-én, de 2023-ban összesen 67 helyszínen dolgoznak majd a szakemberek a magyar autópályákon – áll a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közleményében.

A nagyszabású útfelújítási program 2025-ig több gyorsforgalmi utat is érint: munkálatok lesznek az M1-es, az M15-ös, az M3-as, az M30-as, az M35-ös, az M4-es, az M7-es és az M8-as gyorsforgalmi utakon is.

A tervek szerint idén 297 km hosszan, 2 millió négyzetméteren cserélik a régi burkolatot új aszfaltra. Többnyire a felső kopó-, és ahol szükséges, az alatta lévő kötőréteget is. Úgy tervezik, hogy csak idén több mint 330 ezer tonna új aszfaltot terítenek szét a gyorsforgalmi utakon.

A grandiózus útfelújítási program a tervek szerint három évig, azaz 2025-ig tart. A szintbehozási munkálatokban országszerte 200 híd, felüljáró is megújul, köztük négy nagyobb híd: a Rába (M1), az Oszlári Tisza híd (M3), a Köröshegyi völgyhíd (M7) és a Pentele híd (M8). Több, mint félszáz csomópontnál a vízelvezető rendszereket, a pályák mindkét oldalán a vadvédő kerítést és 30 pihenőt is felújítanak. Ebbe beletartozik az épületek, mosdók tetőszerkezete, valamint a gépészetet. A felújítások célja nem titkoltan az, hogy  növeljék az üzembiztonságot és egyszerűsítsék az üzemeltetést is. A program elemei között szerepel ezeken a helyeken a bútorcsere, valamint a fásítás és szelektív hulladékgyűjtők kihelyezése is a pihenőkbe.

Felhívják a figyelmet, hogy „Magyarország történetének legnagyobb gyorsforgalmi útfelújítása természetesen terelésekkel, forgalomkorlátozásokkal jár.” Viszont kiemelték, törekednek arra, hogy időben és térben úgy alakuljanak a munkálatok, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjanak azok az autósoknak.

Az egész felújítást húsvét után, április 12-én indítják. Azt viszont előre hangsúlyozták, hogy az M7-en pedig a nyári szünet ideje alatt, a főváros és a Balaton között előre tervezett munkálatok nem lesznek.

Ezért tehát aki autóba ül, időben tájékozódjon vagy a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. honlapján, Facebook-oldalán vagy az ÚTINFORM-on keresztül.

És ha út közben mégis gond adódna és autómentésre lenne szükséged, állunk rendelkezésre a nap 24 órájában! Keress minket bátran!

Hívjon most!