Életet menthet a fényvisszaverő mellény, ha használjuk. Meghökkentő videóban mutatta be a Magyar Közút ennek hasznosságát.

Fényvisszaverő mellény – vagy kiegészítő, ami életmentő lehet

Közösségi média oldalán osztott meg látványos, oktató videót a Magyar Közút Zrt. A fényvisszaverő mellény, és minden, fényvisszaverő csíkkal ellátott kiegészítő fontosságára hívják fel a figyelmet, hiszen azok használata életeket menthetnek.

Sokan azt hiszik, hogy ha nyáron a fehér vagy világos szín kevésbé szívja a meleget, akkor sötétben arra is jók, hogy jobban látszódjanak. Nos, igazából pár métert jelentenek, amely sajnos – ha emberéletről van szó – nem sokat számít. Főleg lakott területen kívül, este, és/vagy korlátozott látási viszonyok között.

A videó nem a sokkolás erejével mutatja be a fényvisszaverő mellény fontosságát – sokkal inkább magyarázni próbál.

Sokan halnak meg az utakon

A Magyar Közút felhívja a figyelmet: az elmúlt időszakban több olyan gyalogos gázolás történt az utakon, amelyek megelőzhetők lettek volna. Ahogy írják: csak a külterületi gyorsforgalmi-, fő- és mellékúti szakaszokon 2020-ban 43, 2021-ben 28, míg 2022-ben 38 halálos áldozata volt ezeknek a baleseteknek. Sajnos egyik gyalogos sem viselt fényvisszaverő mellényt, így kijelenthető, nagy valószínűséggel ezek a tragikus kimenetelű balesetek nem történtek volna meg, ha a gyalogosok távolról is jól észlelhető fényvisszaverő ruházatot viselnek. Ez leginkább a külterületi, közvilágítás nélküli szakaszokon döntő fontosságú, de belterületi utaknál sem elhanyagolható az előnye.

A Magyar Közút felhívja a figyelmet, hogy bár a tavaszodással egyre hosszabbak a nappalok, azért ekkor se feledkezzünk meg a fényvisszaverők használatától. Főleg mert este nyáron is van. Nem csak a gyalogosoknak, de bicikliseknek is ajánlott, hiszen kulcstartók, táskára, biciklire vagy épp a bokára felrakható fényvisszaverők sokban megkönnyítik a közlekedést. A gyerekek biztosan kifejezetten élvezik a táskájukra akasztható „menő” dolgokat, így őket pláne ne hagyjuk ki a felszerelésből.

Mert mindig az a cél, hogy mindenki biztonságban hazaérjen!

És ha út közben mégis gond adódna és autómentésre lenne szükséged, állunk rendelkezésre a nap 24 órájában! Keress minket bátran!

Hívjon most!