Kulcs, telefon, pénztárca. Ezeket mindig, minden körülmények között magunknál tartjuk, ezen felül mindenkinek megvan a saját (kisebb-nagyobb) csomagja, amit mindig magánál hord. Nincs ez másképp az autóval sem, akár a saját autónkkal történik valami, akár megesik a szívünk az út szélén álló autóson, jó ha van nálunk egy alap csomag amivel a kisebb-nagyobb problémákat ki tudjuk küszöbölni. Illetve baleset esetén törvény kötelez minket a segítségnyújtásra. Ha ezeket a dolgokat magadnál tartod, nagy kellemetlenség nem érhet az úton, illetve segít, amíg az autómentő megérkezik. 

 

Elsősegély csomag

Az elsősegély csomag bármikor jól jöhet, akár ha velünk vagy mással történik kisebb vagy nagyobb baleset az úton és gyors segítségre van szükség. Ellenőrizzük a csomag felszereltségét, ne a vészhelyzet közepén eszméljünk fel, hogy nincs kötszer. 

 

Elakadást jelző háromszög

Egyértelműen szükség van rá, hogy jelezzük baj van és elakadtunk amíg kiérkezik az autómentő. Az elakadást jelző háromszög bármilyen típusú lehet, lényeg, hogy visszaverje a ráeső fotonokat, illetve hogy a járműtől kellő távolságra állítsuk fel. A kellő távolság nyilván az adott útszakaszon megengedett maximális sebesség függvényétől változik: autópályán legalább 150-200 méter, de országúton is érdemes legalább 100 méterrel a veszteglő jármű mögé felverni a prizmát. Ha kanyarban robbannánk le, a bejárata elé kell kitenni.

 

Alapszerszámok

Csavarhúzó, fogó, ami minden esetben jól jön, bármi is legyen a probléma. Ezen felül egy imbuszkulcs készlet is legyen nálunk, hogy minden eshetőségre felkészültek legyünk. Jó szolgálatot tehet továbbá a TORX csavarhúzó készlet is, mert bizonyos autótípusoknál csak 1 db TORX-csavar meglazításával lehet kivenni a foglalatból az izzót.

 

Elemlámpa

Könnyen történhet olyasmi, ami miatt este ki kell szállnunk az autóból egy kivilágítatlan területen, és ilyenkor jó szolgálatot tesz egy nálunk lévő lámpa. Érdemes megfontolni az állványos, a rögzíthető, vagy a fejre szerelhető változatot, így ugyanis mindkét kezünk szabadon maradhat. Ha elemes verziót választunk, akkor időnként nem árt ellenőrizni, hogy működnek-e még a telepek, illetve legyen nálunk tartalék elem is. 

 

Tűzoltókészülék 

Gyakrabban fordulnak elő autótüzek, mint gondolnánk. Éppen ezért jó ha van nálunk egy tűttzolókészülék, amivel akár életeket menthetünk meg. Fontos azonban tisztában lenni, készülékünk milyen tűz oltására alkalmas, illetve minden esetben mérjük fel a helyzet súlyosságát és ne veszélyeztessük saját testi épségünket.

 

Térkép

Bár a mai világban ha GPS nem is, telefonos navigáció megtalálható az autóban. Azonban könnyen előfordulhat, hogy nincs hálózati kapcsolat, esetleg lemerül a készülék, ezért a biztonság kedvéért jobb ha van nálunk egy autóstérkép. 

 

Takaró, meleg ruházat

Sokak fejében még aktívan él annak a bizonyos március 15.-nek az emléke, amikor többen a hidegben ragadtak az autópályán. Esetleg egy hideg estén kell várni amíg kiérkezik az autómentő. Ilyen kellemetlenség esetén jól jön egy takaró az autóban, hogy ne feltétlenül az akkumulátort vagy az üzemanyagot fogyasszuk, így veszélyeztetve az elindulást a probléma elhárítása után. 

Hívjon most!