A tél végével és tavasz beköszöntével búcsút inthetünk a fagyoknak és a csúszós utaknak, azonban ez nem jelenti azt, hogy könnyebb dolgunk lenne, az évszakváltás mindig tartogat számunkra valamit. Mielőtt nagyobb tavaszi kirándulásra vinnénk a családot, előtte pár műveletet érdemes elvégezni, így sok időt és pénzt spórolhatunk meg a továbbiakban. Sokan gondolják, hogy elég a gumikat lecserélni, azonban ahhoz, hogy autónk hosszú távú szolgálatot nyújtson, ennél többre van szükség. Mind az időjárás, az utak minősége és a rajtuk használt csúszásgátlók roncsolják az autó állapotát. Éppen ezért nem árt tudni, hogyan készítsük fel autónkat a jó időre.

 

Az autó átvizsgálása

A téli évszakok autónkat is nagy kihívások elé állítják, ezért egy alapos kivizsgálás a tavasz beköszöntével mindenképpen szükségessé válik. Ellenőrizni kell a fékek állapotát, téli időszakban nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Ezen felül meg kell vizsgálni a lengéscsillapítókat, fényszórókat, a kormány és a futóművek állapotát, a kipufogórendszer megfelelő működését, illetve az akkumulátor teljesítményét, mely a téli hónapokban különösen nagy igénybevételnek volt kitéve. 

 

Nyári gumi

Ami elsőre mindenkinek eszébe jut, az a téli gumik cseréje nyárira. ha tartósan +7°C felett van a hőmérséklet, akkor mindenképpen javasolt a gumik cseréje, hiszen a téli gumi lágy keverékű, gyorsabban kopik a melegben, illetve autónk fogyasztása is megnövekedik a téli gumik használatával. Ráadásul, a hideg időszakra teljesen tönkremehet, tehát mindig használjunk az évszaknak megfelelő abroncsokat. 

Azonban nemcsak a cserére kell odafigyelnünk, hanem az abroncsok minőségére is. Fontos, hogy megfelelő futófelülettel rendelkező gumikkal közlekedjünk. Az 5 évnél idősebb gumikat már ne tegyük vissza az autóra, mert balesetveszélyes. Illetve ellenőrizni kell a guminyomást is. 

Ha új gumikra van szükségünk, több szempontot is érdemes figyelembe venni, nem csak az abroncsok árát. Vezetési szokásaink, vezetési stílusunk határozza meg, milyen abroncsokat használunk, mivel más igénye vannak egy családi vagy egy sportosabb autónak. 

 

Autómosás

A tavaszi nagytakarítás ugyanúgy vonatkozik autónkra, mint ahogy otthonunkra is. A tavasz beköszöntével érdemes autónkat alaposabban kitakarítani, kívül-belül. Elsőként javasolt egy külső mosás, különös tekintettel az alvázra. Távolítsuk el az utak csúszásmentessége érdekében használt anyagokat, különben ezek beivódhatnak a jármű különböző réseibe és kárt okoznak. 

Cseréljünk ablakmosó folyadékot. A télen használt folyadék a fagyállónak köszönhetően nyáron gyakran még azelőtt elillan, hogy kifejtené hatását. Jó időben érdemes olyan ablakmosó folyadékot használni, amely oldja a szerves anyagokat, így az odaragadt bogarak nem zavarják kilátást. Ha az ablaktörlő lapátok csíkosan takarítanak, cseréljük le azokat.

Ha az őszi faleveleket még nem távolítottuk el a szélvédő alatti levegőcsatornából, azt a tavaszi nagytakarítás alkalmával tegyük ezt meg. A bomló faleveleken gombák telepedhetnek meg, amelyek különösen az allergiások számára okoznak bajt. Az autó klímaberendezését is alaposan tisztítsuk ki, a téli időszaka alatt gombák és baktériumok lephetik el a szűrőket, amely minden bent ülőnek káros az egészségére. 

Minden autónak vannak speciális “igényei”, ezért a legideálisabb (a folyamatos ápolás mellett) márkaszervizbe vinni az autót, ahol ezekre különösen odafigyelnek.

Hívjon most!