Fontos, hogy időben ellássuk autónkat az időjárásnak, évszaknak megfelelő abroncsokkal, legyen szó téli vagy nyári gumikról, esetleg négyévszakos abroncsokról. A gyártószalagról az utóbbi időben már négyévszakos gumikkal gurulnak le az autók, és több gumigyártó is ezeket ajánlja, amolyan köztes megoldásként. Nem utolsó szempont a költséghatékonyság, illetve kevesebb tárhelyet kell biztosítani a vegyes gumiknak. Ebben a cikkben körbejárjuk a témát, hogy megtudjuk mikor, melyik abroncs az ideális. 

Téli és nyári abroncsok

Az abroncsok tapadása a kinti hőmérséklettől függ. Anyagukban és mintázatukban is különböznek a téli és nyári gumik. Az utóbbiakat úgy tervezik, hogy +7°C hőmérséklet felett nyújtanak optimális teljesítményt. Ha hidegebb hőmérsékletben használjuk, tapadásuk kisebb lesz, mivel az abroncsok anyaga rideggé válik. 

A téli abroncsok +7°C alatt is megőrzik lágyságukat a különböző adalékanyagoknak köszönhetően. Ezen felül mintázatuk is a téli, havas, jeges időjárásra lett kialakítva. Nyáron ezeket a gumikat semmiképp sem érdemes használni, hiszen fokozott lágyságuk miatt könnyebben kopnak a nyári abroncsokkal szemben, ezen felül mintázatuk is korlátozza az útra való tapadást. Hosszabb távon mindenképp jobb befektetés az évszaknak és időjárásnak megfelelő abroncsokat használni, mivel a különböző útviszonyok különböző abroncsokat igényelnek, nagyobb biztonsággal lehet velük az utakon közlekedni. Télen nyári gumit használni olyan, mintha rossz fékekkel indulnánk útnak. 

 

Mikor használjunk négyévszakos abroncsokat?

A hiedelemmel ellentétben, a négyévszakos abroncsok nem nem egyesítik magukban a téli és nyári abroncsok jó tulajdonságait, szimplán átmeneti megoldást nyújtanak a két típus között. Mintázatuk ötvözi a téli és nyári gumik felületét, tehát megtalálhatóak a téli abroncsokra jellemző lamellák, de vannak mintablokkok, melyek magasabb hőmérsékletű időjárásban hivatottak biztosítani az erős tapadást. Anyagukat tekintve jellemzően lágyabbak a nyári abroncsokénál, annak érdekében, hogy hidegben is biztosítsák a megfelelő tapadást, ne legyenek túlságosan ridegek. Azonban, mivel mintázatuk vegyes, kevésbé biztonságosak a téli, havas utakon, teljesítményük elmarad a téli abroncsokétól. Összességében a négyévszakos abroncsok jobban hasonlítanak a nyári gumikhoz, ezért nehezebb velük a havon indulás, nagyobb a féktávolság és növelik az üzemanyag fogyasztást. Ezért a négyévszakos abroncsokat azoknak ajánljuk, akik ritkábban járnak autóval, télen nem jellemző a havazás, illetve havazás esetén mellőzni tudják az autó használatát. Ha mégis autóba kell ülni még a legzordabb időjárásban is, mindenképp téli abroncsokat kell használni a biztonság érdekében. 

Ha azonban bekövetkezik a baj, és megfelelő abroncsok hiányában baleset ér minket, vagy elakadunk a hóban, autómentőre van szükség, hogy biztonságban elhárítsa a problémát. 

Hívjon most!