Minden évszaknak megvan a mumusa, amiért fokozott körültekintéssel kell lennünk az utakon. A szarvasbőgés időszaka nyár végére, ősz elejére tehető, ekkor fokozódnak a vadbalesetek is. Összeszedtük, mit is kell erről tudni.

Mi is az a szarvasbőgés?

A gímszarvas bikák jellegzetes hangját nevezzük szarvasbőgésnek, amelyet augusztus végétől általában október közepéig hallatnak. Ez a jellegzetes hang jelzés a teheneknek, és jelzés a többi bikának arról, hogy ki a hárem ura – azaz jelzi a szaporodási jogát. A szarvasbőgés a vadászok egyik legkedveltebb időszaka.

A szarvasbőgés során a bikák már ismereteket szereznek arról, hogy melyik állat mennyire erős, ám lehet, hogy az ifjú trónkövetelő bika mégis felkeresi a domináns hímet. És mi történik ekkor? Az erőviszonyokat párhuzamos séta során mérik fel: ekkor egymás mellett sétálnak, bőgnek, és agancsaik mutogatásával próbálják eldönteni, melyikük a rátermettebb. Ha nem járnak sikerrel, akkor jöhet a harc. Bár előfordulnak sérülések, a gímszarvas agancsa pont azért olyan alakú, hogy elkerüljék a sérüléseket. Ettől függetlenül akadhatnak sérülések, illetve az óvatlan tehenek és borjak is az útjukba kerülhetnek.

Az augusztus 20-a utáni lehűléssel érkező szarvasbőgést elsőként a dél-somogyi, dél-zalai bikáktól hallhatjuk, végül a zempléni bikák zendítenek rá.

Miért veszélyes?

A gímszarvasok a szarvasbőgés ideje alatt többnyire a hűvös hajnalokon illetve alkonyatkor, de sokszor előfordul, hogy nappal is lehet őket hallani. Késő délutántól kora délelőttig aktívabbak. A párzási időszakban a szarvasok jóval izgatottabbak, agresszívebbek, alacsonyabb a veszélyérzetük, ezért könnyen kiszaladhatnak a közútra. A vadbalesetek viszont nem csak az állatra nagyon veszélyesek, hanem ránk is: ugyanis nem csak az autónk lehet totálkáros, hanem súlyos sérüléseket is szenvedhetünk a találkozáskor.

Ősszel fokozódnak a vadbelesetek

Hallgassunk a rendőrségre

A vadbalesetek legfőbb oka, hogy nem vesszük figyelembe az állatok párzási időszakát, illetve nem vagyunk felkészülve arra, hogy ilyenkor hogy viselkednek. A leginkább érintett útszakaszokon tábla is jelzi, hogy vadállatokra lehet számítani, sokan még így sem veszik komolyan. Ezekre  a rendőrség is felhívja a figyelmet, és több ajánlást is ad, mit tegyünk ebben a helyzetben.

 1. Lassítsunk, hiszen a megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladni. Ha akár csak 5-10km/h-val lassabban megyünk, máris jóval több időnk lesz reagálni egy elénk ugró vadra.
 2. Semmiképp ne mobiltelefonozzunk.
 3. Mindenképp kapcsoljuk be a biztonsági övet. Egy ütközésnél életet is menthet.
 4. Kapcsolja fel a távolsági fényszórót! Így nagyobb területet láthat át. Szembejövő forgalom esetén természetesen kapcsolja le a reflektort!
 5. Figyeljünk a nagyobb követési távolságra, ugyanis az előttünk haladó autó is hirtelen fékezésre kényszerülhet.
 6. Folyamatosan figyelje az út két oldalát is!
 7. Ha vadat lát, lassítson! A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba vágtatni kezdenek.
 8. Ha egy őzet vagy szarvast látott, számítson többre is!
 9. Dudáljon, ha vadállat van az úttesten! A fényszóróba nézve nem biztos, hogy látják a járművet, a hangjelzés segíthet nekik, hogy tudják, merről jön a veszély. Vigyázzon azonban, ha az állat nem az úton áll – lehet, hogy a hangtól megriad és pont a kocsi elé ugrik.
 10. Lakott területen belül is találkozhatunk őzekkel vagy más vadállatokkal. Általában sötétedés után jönnek elő, de gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhatnak.
 11. Ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezzen, adjon hangjelzést, de ne rántsa félre a kormányt, még ha így el is üti az állatot! Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb baleset következhet be. (Informatív grafika >>)
 12. Ha elpusztult vadállatot lát az úton, hívja a 112 segélyhívó számot! Ne próbálja meg lehúzni az úttestről; lehet, hogy még életben van, és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával. Az elpusztult állatot ne vigye magával, az lopásnak számít!

És hogy mi történik, ha vadbalesetet szenvedünk? Arról itt olvashat!

Reméljük, Ön sem találkozik egy vadállattal sem, de ha gond adódna út közben és autómentésre lenne szükséged, állunk rendelkezésre a nap 24 órájában! Keress minket bátran!

Hívjon most!