A nyári baleset mindig kiugró adat szokott lenni az éves statisztikákban. 2022-ben viszont – az ismert külső tényezők hatására – nem csak a forgalom csökkent, hanem ezzel összhangban a nyári balesetek száma is.

KSH adatok

Még 2022 év végén jelent meg a KSH 2022 III. negyedévére vonatkozó közlekedési statisztikája. Bár az autópályák tekintetében nem beszélhetünk pozitív képről, ha nyári baleset kerül elő, sajnos továbbra is „előkelő” helyen szerepelnek az autópályák. A háborús helyzet, a benzinprobléma és még a covid hatás miatt – valamint sok egyéb tényezőnek köszönhetően csökkenő forgalom volt megfigyelhető, így a nyári balesetek száma 4,3%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. Az elmúlt négy év azonos időszakait vizsgálva, ebben a negyedévben történt a legkevesebb személysérüléssel járó baleset a hazai közutakon. A 4246 balesetben összesen 5961-en sérültek meg, közülük 163 fő vesztette életét. Az ittasan okozott balesetek száma 7,5%-kal csökkent – áll az elemzésben.

A nyári hónapokat nézve 2022-ben júliusban történt a legtöbb baleset: ez a tendencia volt megfigyelhető 2019-ben és 2021-ben is.

Nyári baleset: a járművezetők hibája

Az adatok kimutatták, hogy a nyári balesetek 94%-ért a járművezetők voltak a felelősek. Nem meglepő módon a vezető baleseti ok a gyorshajtás volt, amely a nyári balesetek 32%-ért volt felelős. A második helyen a szabálytalan irányváltás állt 26%-kal.

Bár a fesztiválok szezonjában sajnos sok szó esik az alkoholról, a 2022-es nyári balesetek alig több, mint 8%-át tették ki az ittasan okozott balesetek. Ez az adat a 2022 III. negyedévében 7,5%-kal kevesebb volt, mint egy évvel korábban.

Az autópályákon 9,9%-kal több, összesen 188 baleset történt, ezen belül 10-ről 13-ra nőtt a halálos kimenetelűek száma. Emellett a súlyos sérüléssel járó balesetek száma is negyedével emelkedett. A száz kilométernél hosszabb autópályákon átlagosan 16,4 baleset jutott száz kilométerre, a legtöbb, 32, az M1-en, a legkevesebb, 6,8 az M6-on.

Az élen

Méretéből adódóan Pest vármegye regisztrálta a legtöbb, 496 nyári balesetet, amelyet Szabolcs-Szatmár-Bereg (235) és Bács-Kiskun (234) vármegye követett.

És ha út közben mégis gond adódna és autómentésre lenne szükséged, állunk rendelkezésre a nap 24 órájában! Keress minket bátran!

Hívjon most!