Tévedés, ha azt hisszük, hogy a négyévszakos gumi ötvözi a nyári és téli gumi legjobb tulajdonságait. De akkor mire jó? Erre keressük a választ.

Az autó téli felkészítése sokaknak nyűg, vagy jelentéktelen, pedig télen talán még komolyabban kell az autónkkal foglalkozni. Erről írtunk már korábban, kiemelve ott is, hogy a megfelelő – téli – gumiabroncs elengedhetetlen. Régen nem volt miből választani, nyáron nyári, télen téli abroncs volt, de az utóbbi években egyre többször hallunk a négyévszakos gumiról, amivel kapcsolatban továbbra sincsenek egyöntetű vélemények. A legnagyobb kritika nyilván amiatt éri őket, mert igazán egyik évszakra sem valók.

Téli és nyári – melyik milyen?

A téli és nyári gumik anyagukban és mintázatukban is különböznek egymástól. A nyári mintázatai széles, hosszirányban barázdált, amely azért fontos, hogy a nyári nagyobb vízmennyiséget tudjon kiszorítani. Ezzel szemben a téli gumik mintázata sűrűn barázdált és vájatokat tartalmaz. Ezek a vájatok segítik az autó irányítását havas, latyakos időben. De nem csak a mintázatban különböznek. Az anyagukban is eltérnek, ugyanis a téli abroncsok anyaga puhább, hogy nagyobb hidegben is használható legyen. Ha tartósan 7 fok alá süllyed a hőmérséklet, akkor biztosan téli gumit kell használnunk.

Négyévszakos gumi: gondoljuk át a választást

Négyévszakos gumi – mindenben jó?

A tévhitekkel ellentétben a négyévszakos gumik mindössze átmeneti megoldást nyújtanak a két alaptípus között. Azaz a cél ezeknél az volt, hogy a lehető legszélesebb hőmérséklet tartományban működjenek, valamint a barázdáltsága is használható legyen kisebb vízben, és kisebb hóban. Bár az anyaga egy olyan keverék, amely a nyárinál puhább, emiatt a kopása is sokkal gyorsabb, ha folyamatosan használjuk. Pont ebből adódóan kompromisszumot követel a használatuk. Ugyanis ezek az abroncsok azért mégis a nyári gumikhoz vannak közelebb, így mindenképp olyannak ajánljuk, aki télen eleve nem mer vezetni a hó miatt, ezért tudja mellőzni az autót.

Kinek lenne jó a négyévszakos?

A Bridgestone egyik kutatása szerint az európai lakosság közel 42 százaléka él óceáni éghajlatú területen, azaz ott, ahol az enyhe telek és a meleg nyarak miatt a leginkább használhatóak lennének a négyévszakos gumik. Mégse használják elegen őket. Aki eleve keveset autózik, és a zord időkben – legyen az hideg vagy meleg – nem is veszi elő az autót, megfelelő választás lehet, mert így eleve megspórolja az évi dupla kerékcserét.

Kinek lesz jó a négyévszakos gumi? Itt egy kis segítség!

Hogy melyek a legjobb abroncsok, azt itt találja!

Ha pedig megvan a megfelelő gumi, akkor a kerékcserénél fontos, hogy a futómű beállításra is ügyeljünk. Hogy miért? Ezért!

Ha megfelelő abroncsok hiányában mégis bekövetkezik a baj, és baleset ér minket és autómentőre van szükség, állunk rendelkezésre a nap 24 órájában! Keress minket bátran!

Hívjon most!