A motoros balesetek száma évről évre növekszik, pedig ezzel párhuzamosan a figyelemfelhívó kampányok száma is nő. Sajnos tavasztól rengetegen halnak meg az utakon, és nem egyszer az autósok közül is, akikkel egy motoros ütközik. Bár nem szabad általánosságban beszélni arról, hogy a motorosok felelőtlen vezetési stílusa az, amely a balesetek magas számát eredményezi, fontos, hogy időről időre beszéljünk róla, hogy aki bármilyen járművel is kihajt az útra, az fokozott figyelemmel, megfelelő felkészültséggel és megfelelő műszaki állapotú járművel tegye.

A rendőrök is figyelmeztetnek

A megyei rendőrkapitányságok rendre felhívják a figyelmet arra, mivel előzhetjük meg a motoros baleseteket.

– Közlekedjünk fokozott figyelemmel! Mindig számítani kell arra, hogy bármelyik pillanatban hirtelen kell fékezni, vagy vészfékezés közben kell manőverezni. Ügyeljünk a követési távolságra és mindig úgy kell motorozzunk, hogy legyen menekülő útvonal.

– Használjunk megfelelő védőfelszerelést! A motorosok teste közlekedési baleset esetén közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve. Ezért fontos, hogy motorozás közben mindig megfelelő védőfelszerelést kell viselni. Válasszunk élénk színű bukósisakot, de ez is, ahogy a motorosruha és motoros csizma nemcsak könnyebben észrevehetővé teszi a motorost az utakon, de egy esetlegesen bekövetkező balesetben a súlyos sérülések kockázatát is csökkentik.

– Csak a megfelelően felkészített motorral induljunk útnak!

Motoros balesetek: senkit se ragadjon magával a jó idő

Nem elég egyszer felhívni a figyelmet

A rendőrség többször kiemelte, hogy a motorosok a közlekedés legvédtelenebb szereplői. Emiatt fontos, hogy ne csak az ő, hanem az autósok, és minden, úton közlekedő figyelmét felhívják a balesetek fokozott kockázatára, hogy a motoros balesetek számát minél jobban vissza tudják szorítani.

Nem túlzás azt állítani, hogy a motorosszezon kezdetére, tavaszra sokan kieshetnek a rutinból, még a legtapasztaltabb motoros is, hiszen hónapokig a garázsban pihent a jármű. Újra meg kell szokni az egyensúlyt, a sebességet, és egyáltalán a motorosokra vonatkozó elméleti ismereteket. A rendőrség ajánlása szerint nem árt ilyenkor a motor műszaki állapotának ellenőrzése után  felfrissíteni az elméleti és gyakorlati tudást. Javasolják, hogy aki teheti, pár órát kérje szakember segítségét, akár egy erre kijelölt pályán, ismételje át a vezetéstechnikai ismereteket, mert a kétkerekű motoros járművel utazók baleseti kockázata átlag feletti.

Ha a tavaszi kirándulások során mégis gond adódna út közben és autómentésre lenne szükséged, állunk rendelkezésre a nap 24 órájában! Keress minket bátran!

Hívjon most!