A téli időszak sok kihívás elé állítja az autót és a sofőrt is, az útviszonyok gyakran változhatnak, ráadásul gyorsan. Egy hirtelen hózápor vagy ónos eső komoly problémákat okozhat, nemcsak az autótulajdonosnak, hanem a körülötte lévő autósoknak, gyalogosoknak is. Az alábbi cikkben leírunk néhány tippet, amelyekkel megelőzhető az autó vagy saját testi épségünk károsodása. 

 

Tájékozódjunk előre

A téli szeszélyes időjárás a legtapasztaltabb autósokon is ki tud fogni, ezért már induláskor fordítsunk nagy figyelmet az útviszonyokra. Egy-egy fényesebb útfelület más súrlódású lehet, érdemes tesztelni az utat pár fékezéssel mielőtt ténylegesen az a cél felé vesszük az irányt. Ha nem tapad az autógumi kellőképpen, óvatosan kezeljük a gázt és kapcsoljuk ki a kipörgésgátlót. Mély hóban csak több fordulat után tud megkapaszkodni a gumi, elakadásnál pedig hintáztatással orvosolható a probléma. 

 

Akkumulátor 

Az akkumulátorok a hideg időben nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, nagyobb fagy esetén előfordulhat, hogy egy reggel nem indul el a gépjármű.

Erre az eshetőségre egy bikakábel készenlétben tartásával tudunk a legjobban felkészülni, így egy másik autós segítségével elindulhat az autónk, vagy egy töltő is megmentheti a hirtelen jött vészhelyzetet. 

Fagyálló 

A nyári szélvédőmosó folyadék fagypont alatt szétrepesztheti a tartályt vagy odafagyhat a szélvédőre. Éppen ezért fontos, hogy időben téli folyadékra (kék) cseréljük a tartály tartalmát. Ez a vízen kívül alkoholt és egyéb anyagokat is tartalmaz, amelyek fagyálló hatásúak.

Emellett télen elengedhetetlen kellék a jégkaparó. Érdemes olyat beszerezni, ami rendelkezik gumis ablaklehúzóval illetve kefével is. 

 

Hólánc

Azoknak, akik hegyvidéken laknak vagy gyakran járnak olyan területen ahova a hókotrók nehezen jutnak el mindenképpen érdemes hóláncot tartani az autóban téli időszak alatt. A gyakori csapadék illetve a hóátfúvások miatt elrendelhető egy adott szakaszon a hólánc kötelező használata. Nélküle nemcsak büntetést kaphatunk, hanem saját és mások épségét is veszélyeztetjük. 

Fokozottan igaz ez azokra, akik külföldre mennek síelni, egyes területeken kötelező hóláncot tartani az autóban, és ezt ellenőrizhetik is. Illetve egy ilyen út során érdemes előre begyakorolni a hólánc felhelyezését, hogy ha szükség van rá már könnyebben menjen. 

 

Kerüljük a hirtelen mozdulatokat

Elindulásnál és lassításnál is az egyenes kormányállás biztosítja a legjobb tapadást. Kanyarban, alulkormányozottság esetén ( az autó orra indul meg), nagyobb ráhúzás helyett jobb a kormány tartása vagy a visszatekerés, enyhe fékezés mellett. Ellenkező esetben, ha az autó fara csúszik ki gyors ellenkormányzás mentheti meg a helyzetet. Azonban érdemes ezeket előbb gyakorolni, nem éles helyzetben alkalmazni a fent említett technikákat. A csúszós utakon való vezetéskor általános szabály, hogy kerüljük a hirtelen mozdulatokat, fokozottan figyeljünk az útviszonyokra, vezessünk a szokásosnál is körültekintőbben így megelőzve az apró hibákból előforduló baleseteket.

 

Hasznos tippek a téli időszakra

Tartós fagy esetén mindenképpen hajtsuk fel az ablaktörlőket, különben a szélvédőhöz fagyhat amitől leszakadhat a gumi betét, illetve a motorjuk is tönkremehet. A központi zár nélküli autókhoz hasznos kellék egy zár jégoldó, azonban ezt ne az autóban, hanem bent a lakásban tartsuk. Télen gondot okozhat a behúzott kézifék, ezért érdemesebb az autót sebességben hagyni tartós fagy esetén. 

Ha mégis baj ér minket az utakon, legyen szó balesetről, elakadásról mindenképpen autómentőre lesz szükség. Ilyen esetben hívjon minket bátran bizalommal, a nap 24 órájában, az egész ország területén. 

Hívjon most!