Egynapos kirándulásra sokan megyünk, vagy szeretnénk menni, mégis 10 napot kell kifizetnünk az autópályán. De miért nincs 1 napos autópálya matrica? Hiszen nagyon sokan mennének csak rövidebb utakra, de nem szívesen vennének meg egy több, mint egy hetes matricát.

Autópályák Magyarországon

A magyar autópályák használata – kevés kivétel mellett – fizetősek. Az autópályára lépést megelőzően megvett autópálya matricákat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) ellenőrzi. A fizetős utak így nagyon sokba kerülhetnek azoknak, akik matrica nélkül veszik őket igénybe. A NÚSZ fixen telepített kamerákkal, mobil díjellenőrző egységekkel és mobil megállításos egységekkel ellenőrzi azok meglétét. Indulás előtt mindenképp tájékozódjon az ingyenes és fizetős utak listájáról. Egy kilométer megtétele átlagosan 22,2 forintba kerül személyautóval. Erről itt írtunk korábban>>

Jó hír, hogy az autópálya matrica árak az előző évhez képest nem változtak. De miért nincs 1 napos autópálya matrica, amikor nagyon sokan vidékről csak felugranának pl. a fővárosba, vagy az ország másik felébe egy egynapos kirándulásra. Ehhez viszont ugyancsak a 10 napos autópálya matricát kell megvenniük.

Miért nincs 1 napos autópálya matrica?

Autópályák szabályozása

A NÚSZ Zrt. nem saját maga találja ki az autópálya útdíjakat, bármennyire is ezt gondoljuk. Az állami tulajdonú szervezetet – a fizetős gyorsforgalmi utak listáját, a díjak mértékét, módját, a díjkategóriákat, a pótdíjakat, a jogosultság feltételeit és az ellenőrzés módját – a  45/2020. (XI. 28.) ITM rendelet szabályozza.

1 napos autópálya matrica – miért nincs?

Ez a kérdés az alapjarat.hu-t is érdekelte, akik az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól meg is kérdezték, miért is nincs 1 napos autópálya matrica. A válaszból kiderül, 7-10 napos matricánál rövidebb Európa más országaiban sem jellemző. Az átalánydíjas rendszert az uniós Eurovignette Direktíva irányelv szabályozza. Ráadásul szerintük a tranzitforgalom örülne inkább a bevezetésének, mintsem a magyar emberek többsége. (A teljes választ itt találja>>)

Eurovignette Direktíva: 1999-ben fogalmazták meg azzal a céllal, hogy egységesítsék
a tranzitforgalom költségeit, és a transzeurópai úthálózat terhelésének a kiegyenlítését.

De ha baj ér minket az utakon, legyen szó balesetről, elakadásról mindenképpen autómentőre lesz szükség. Ilyen esetben hívjon minket bátran bizalommal, a nap 24 órájában, az egész ország területén.

Hívjon most!