Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy az autó akkumulátora lemerült. Ez különösen nagy fejfájást tud okozni, ha mindez az úton történik velünk. A téli időszakban még nehezebb a dolgunk, hiszen a hideg hatására nemcsak az akkumulátor teljesítménye csökken, hanem több energiára van szükség indításkor is. 

Amennyiben a gépjármű saját akkumulátora lemerült, motorjának indítása két módon lehetséges:

 • a jármű megtolásával
 • az akkumulátor “bebikázásával”

Az első lehetőség magától értetődő, sok magyarázatot nem kell hozzá fűzni, azonban vigyázzunk saját magunk és mások testi épségére, legyünk mindig körültekintőek. Azonban a bikázásnak vannak fontos elemei, amelyekre nagyon oda kell figyelni, illetve a teendők sorrendje sem mindegy. Ezért sorra vesszük a bikázást lépésről lépésre. 

 1. Mindig szabványos bikakábeleket használjunk. 
 2. A két jármű névfeszültsége azonos legyen. 
 3. Mielőtt bármibe is belekezdenénk, az elektromos baleset elkerülésének érdekében olvassuk el a gépkocsi kezelési könyvének az indítási segítségre vonatkozó részét. Ugyanis amikor egy autóval indítási segítséget egy másik autónak, csatlakoztatáskor feszültségcsúcsok keletkezhetnek, amik roncsolhatják az autó elektromos berendezéseit, akár tönkre is tehetik.
 4. A gyújtást kapcsoljuk le mind a két autóról, ellenőrizzük kétszer is. 
 5. Győződjünk meg róla, hogy a két jármű akkumulátora nagyjából azonos teljesítményű. A segítő jármű lehet nagyobb teljesítményű, de kisebb semmiképp. Az ékszíjtól és a hűtőventilátortól tartsuk távol az indítókábeleket.
 6. A piros indítókábelt csatlakoztassuk a lemerült akkumulátor pozitív pólusára, majd tegyük ugyanezt a segítő jármű esetében is. 
 7. A fekete kábel csipeszét csíptessük a segítő akkumulátor negatív pólusára, majd a kábel másik végét csíptesd a lemerült autó motorblokkjának egy fémes részéhez. Elképzelhető, hogy ekkor némi elektromos szikra jelentkezik, de ez – ha mindent a leírtaknak megfelelően csináltál – teljesen normális.
 8. Ha minden a helyén van, adjunk gyújtást a segítő autóra, közepes fordulaton járassuk a motort egy percig. Ilyenkor a lemerült akkumulátor elkezd töltődni. 
 9. Indítsd be a segítségre szoruló autót, ha mindent szabályszerűen csináltál el kell indulnia az autónak. Ha mégsem, várj még egy kicsit. 
 10. Ha beindult az autó, járassuk még pár percig mielőtt a kábeleket levennénk.
 11. A kábelek eltávolítása fordított sorrendben történik. Először a segítő autó akkumulátorának negatív sarujáról távolítsd el a kábelt, majd a bebikázott autó negatív pólusáról csíptesd le a kábelt.  
 12.  A pozitív kábelt is először a korábban működő autó pozitív sarujáról kell eltávolítani, majd a bebikázott autó pozitív sarujáról csíptesd le a kábelt. 

Járasd a bebikázott autót. Legalább negyed órán át járasd a motort, menj vele pár kört, így biztosan feltöltődik annyira, hogy másnap reggel is elinduljon. Ha az akkumulátor véglegesen megadta magát, autószállítóra van szükségünk. Ha ilyen problémája akad az úton, hívjon minket bizalommal! 

Hívjon most!