A lejárt műszaki se akadály, hogy használjuk az autót a veszélyhelyzet alatt. De ki, meddig, és hogyan közlekedhet lejárt műszakis autójával? Ennek jártunk utána. Több dolgot is figyelembe kell venni, de az alap, hogy az autónk megfelelő – közlekedésre alkalmas – állapotban legyen.

Mire jó a műszaki vizsga?

A műszaki vizsga feladata, hogy olyan autók közlekedjenek az utakon, amelyek se a sofőrükre, se a többi emberre ne jelentsenek veszélyt. Ergo ha baj van, azonnal meg tudjanak állni, vagy épp gyorsan arrébb menni, megfelelően jelezzék az irányváltoztatási szándékot, és az alap, hogy ne hulljanak darabokra az úton. Emellett a környezetvédelmi okot is elővehetjük – mert hát senkinek nem jó, ha „kormoló” autók rohangálnak az úton.

Lejárt műszaki a veszélyhelyzetben

2020-ban a veszélyhelyzet bevezetésével -azóta meghosszabodásával – több hivatalos okmány úgy is használható maradt, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt lejártak. Az ok nyilván az volt, hogy az emberek minél kevesebbet találkozzanak egymással, de ahogy a kreszvaltozasok.hu nyáron felhívta a figyelmet, „a veszélyhelyzet ismételt meghosszabbításával újból időt nyertek azok, akik eddig nem újították meg autóik lejárt műszaki vizsgáját. Így az év végére előfordulhat olyan eset is, hogy bizonyos autók már 20 hónapja lejárt engedéllyel közlekednek majd az utakon.”Lejárt műszakival közlekedni most is szabályhoz kötött______________________________________________________________________________________________________________Az első veszélyhelyzet 2020 március 11. és július 3. között tartott. Ebben az időszakban lejárt okmányok érvényességét 2020. december 15-ig meghosszabbították. A második veszélyhelyzetet november 4-től rendelték el, amelyet először februárban, majd májusban ismételten meghosszabbítottak, így a veszélyhelyzet szeptember közepéig biztosan marad Magyarországon. Az engedmény a két dátum között lejáró okmányokra, így a lejárt műszakira se vonatkoznak!
______________________________________________________________________________________________________________

A Kormányhivatal nyári közlése szerint az Európai Parlament és a Tanács rendelete értelmében: a 2020. szeptember 1. és 2021. június 30. között lejárt okmányon szereplő lejárati dátumhoz képest további tíz hónapig érvényes a jogosítványunk. Az összes többi lejáró okmányra – szintén egységes – magyar törvényi rendelkezések vonatkoznak, melyek értelmében a 2020. március 11. és 2020. július 3. között fennállt, valamint a 2020. november 4-től fennálló veszélyhelyzetek idején lejárt, illetve lejáró okmányok – ideértve a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi időt is – a veszélyhelyzet megszüntetésének napját követően 120 napig maradnak érvényesek.

Jogszabályok hálója

Ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy ugyan meghosszabbodik a forgalmi engedélyek érvényessége, de csak olyan autóval lehet részt venni a közúti közlekedésben, amelynek műszaki-, biztonsági- és környezetvédelmi jellemzői megfelelnek a jogszabályi előírásoknak. Éppen ezért amelyik autó műszaki állapotánál fogva nem megfelelőek a közlekedésre, az intézkedés alatt továbbra sem használhatók lejárt műszakival.

További fontos szabályozás, hogy az „engedmény” kizárólag Magyarországon érvényes, azaz külföldi utat ne autóval tervezzünk.

Ugyanígy ha autóeladásra szánnánk el magunkat – vagy épp vásárlásra, akkor sem érdemes tovább halogatni a forgalmi megújítását. Erre az Autónavigátor is felhívja a figyelmet.

Reméljük, az Ön autója megfelelő állapotban van, de ha gond adódna út közben és autómentésre lenne szükséged, állunk rendelkezésre a nap 24 órájában! Keress minket bátran!

Hívjon most!