Felveszi a versenyt a károsanyag-kibocsátással az Európai Unió, így 2035-től tilos a belső égésű motoros autó valamint kisteherautó értékesítése. Ezt a döntést a napokban szavazta meg az Európai Parlament és a 27 uniós tagállam.

Mi is az a belső égésű motor?

„A belső égésű motorok, más néven robbanómotorok jellemzője, hogy ugyanabban a térben ég el a tüzelőanyag és történik a munkavégzés, mégpedig a motor hengerében. Ez a hő aztán mechanikai munkává alakul, és ez felel a kocsi meghajtásáért (Autoscout24).

A döntés mögött

Az Európai Unió azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ig 55 százalékkal csökkenti a károsanyag-kibocsátást, majd 2050-re elérnék a teljes kibocsátásmentességet 2050-re tervezik elérni. Ennek az első lépése, hogy 2035-től kivezetik az EU-ban a belső égésű motoros autó és kisteherautó értékesítését, azaz megtiltja a benzines vagy dízel új személygépkocsik és kisteherautók eladását az EU 27 országában. Ezt a döntést egyébként 2026-ban újra felülvizsgálják majd. Addig viszont még az is hátra van, hogy az Európa Parlament és az EU Tanács elfogadja a tervezetet.

Belső égésű motoros autó – mi lesz?

Ha el is fogadják ezt a szabályt, az csak az új autókra vonatkozik, ergo ha akkor is van benzines vagy dízel autónk, nem kell egyből a roncstelepre vinni. A tervezet elfogadása már komoly vitákat szült például a jelentős autóiparral rendelkező Németországgal.

Az EU klímaváltozás elleni intézkedéscsomagja a a klímasemlegességre törekszik, ezért a cél, hogy a következő évtizedtől csak olyan személygépkocsikat és kisteherautókat forgalmazzanak, amelyek nem bocsátanak ki üvegházhatású gázokat.

Az Európai Unióban található személygépkocsik az összes szén-dioxid-kibocsátás 12 százalékáért felelősek. A közlekedés a kibocsátás mintegy negyedéért felelős. Az uniós tagállamoknak a most meghozott rendeletet át kell ültetni a nemzeti jogszabályaikba. A belső égésű motoros autók vezetési tilalmáról egyelőre nem esett szó, de a szakemberek bíznak abban, hogy az intézkedéseknek köszönhetőn ezeket a járműveket is rövidesen elektromosra cserélik.

Ha belső égésű motoros autójával út közben mégis gond adódna és autómentésre lenne szükséged, állunk rendelkezésre a nap 24 órájában! Keress minket bátran!

Hívjon most!