Még egy rövid ideig tart a nyári jó idő és hosszú napsütés, azonban hamarosan itt az ősz és évszakok változásával együtt változnak a vezetési feltételek is – csökken a hőmérséklet az utak nedvesek, csúszósabbak lesznek. Néhány gyors ellenőrzéssel fel is tudjuk készíteni autónkat a hidegebb napokra. 

 

Ablaktörlő lapátok

Egy ilyen esős nyár után már magától értetődőnek is lehet venni az ablaktörlő lapátok ellenőrzését. A lapátok gumija használatkor és állásukban is kopnak. Mivel nagy valószínűséggel még nagyobb igénybevételre lesz szükség, nem árt a legjobb állapotban lévő lapátokkal várni az őszi, esősebb időjárást. Ha ablaktörlés közben foltok jelennek meg vagy a lapát akadozik, mindenképpen érdemes lecserélni azokat amíg tart a jó idő. Ha a gumik már teljesen elkoptak és a lapátok műanyag része karcolja a szélvédőt muszáj mihamarabb új gumit tetetni rájuk, így megóvhatjuk a szelvédőt a további roncsolódástól. Szerencsére az autószerelő műhelyekben könnyen és gyorsan találnak megfelelő gumit az ablaktörlő lapátokhoz. 

 

Szélvédő

Tüzetesen nézd át a szélvédőt, nagy figyelmet fordítva az esetleges karcolásokra, repedésekre. Ezek az apró hibák a hidegben súlyosabbak lehetnek, nagyobbra nőhetnek, ezért ha találsz rajta kisebb nagyobb hibákat, mielőbb javítsd ezeket.

 

Folyadékok

A hőmérséklet csökkenése miatt ellenőrizni kell az autóban található folyadékok tisztaságát, illetve, hogy rendelkezik -e a jármű elegendő folyadékkal. A hideg miatt a folyadékok sűrűbbek lesznek, így lassabban járják át a motort. Szélsőséges hőingadozások esetében pedig érdemes teljesen kicserélni a hűtőfolyadékot, így biztosítva a működést az őszi, téli hónapokban. 

A nyári ablakmosó folyadék, nevéből adódóan csak a melegebb hónapokban alkalmas a használatra. Ahogy hűl az idő, mindenképp cseréld le téli folyadékra! 

 

Abroncsok

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy mindig a megfelelő abroncsokon guruljon az autó. Ez különösen igaz a nedves, hidegebb hónapokra, hiszen nagyobb veszély fenyegeti az utasokat és az autót is, ha nem az időjárásnak megfelelő gumikat használjuk.  Az abroncsok cseréjéről korábban már beszéltünk részletesen, azt a cikket itt érheted el. Még mielőtt valóban beköszönt az ősz és a kedvezőtlenebb időjárási viszonyok, nem árt ellenőrizni a gumik kopását, illetve a bennük lévő nyomást – vigyázz, hidegebb időben csökken a nyomás. Ezt a szerelőműhelyekben szakszerűen el tudják intézni. 


Természetesen nem árt ilyenkor az autónak egy alaposabb takarítás, mosás, illetve még a kedvezőtlenebb időjárási viszonyok előtt egy polírozás. Így tovább megőrzi eredeti állapotát. 

 

Hívjon most!