A szarvasbőgés időszaka általában augusztus végétől szeptember végéig tart, de az időjárás is nagyban befolyásolja. Nyáron a megnövekedett forgalom miatt kell jobban a vezetésre koncentrálni, ősszel pedig a csúszós utak mellett a vadbalesetek elkerülése miatt is fokozott éberség szükséges.

A szarvasbőgés a vadászok kedvenc időszaka, ekkor ugyanis sokkal könnyebb elejteni a zsákmányt. Ebben az időszakban a gímszarvas bikák a jellegzetes hangjukkal jelzik a teheneknek a szaporodási szándékot, a többi bikának pedig a szaporodási jogot.

A gímszarvasok a szarvasbőgés ideje alatt többnyire a hűvös hajnalokon illetve alkonyatkor aktívak. Ebben az időszakban, a párzás és az egymás elleni harcok miatt a szarvasok jóval izgatottabbak, agresszívebbek. Sokszor előfordul, hogy kiszaladnak az útra, ami nem csak az állatokra, hanem sajnos ránk is nagyon veszélyes.

A hatóságok is felhíva a figyelmet

Ebben az időszakban részleges erdőlátogatási tilalom van érvényben (folyamatosan bővülő lista).

A leginkább érintett útszakaszokon tábla is jelzi, hogy vadállatokra lehet számítani, sokan még így sem veszik komolyan. Ezekre  a rendőrség is felhívja a figyelmet, és több ajánlást is ad, mit tegyünk ebben a helyzetben.

 1. Lassítsunk, hiszen a megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladni. Ha akár csak 5-10km/h-val lassabban megyünk, máris jóval több időnk lesz reagálni egy elénk ugró vadra.
 2. Semmiképp ne mobiltelefonozzunk.
 3. Mindenképp kapcsoljuk be a biztonsági övet. Egy ütközésnél életet is menthet.
 4. Kapcsolja fel a távolsági fényszórót! Így nagyobb területet láthat át. Szembejövő forgalom esetén természetesen kapcsolja le a reflektort!
 5. Figyeljünk a nagyobb követési távolságra, ugyanis az előttünk haladó autó is hirtelen fékezésre kényszerülhet.
 6. Folyamatosan figyelje az út két oldalát is!
 7. Ha vadat lát, lassítson! A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba vágtatni kezdenek.
 8. Ha egy őzet vagy szarvast látott, számítson többre is!
 9. Dudáljon, ha vadállat van az úttesten! A fényszóróba nézve nem biztos, hogy látják a járművet, a hangjelzés segíthet nekik, hogy tudják, merről jön a veszély. Vigyázzon azonban, ha az állat nem az úton áll – lehet, hogy a hangtól megriad és pont a kocsi elé ugrik.
 10. Lakott területen belül is találkozhatunk őzekkel vagy más vadállatokkal. Általában sötétedés után jönnek elő, de gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhatnak.
 11. Ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezzen, adjon hangjelzést, de ne rántsa félre a kormányt, még ha így el is üti az állatot! Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb baleset következhet be. (Informatív grafika >>)
 12. Ha elpusztult vadállatot lát az úton, hívja a 112 segélyhívó számot! Ne próbálja meg lehúzni az úttestről; lehet, hogy még életben van, és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával. Az elpusztult állatot ne vigye magával, az lopásnak számít!

És hogy mi történik, ha vadbalesetet szenvedünk? Arról itt olvashat!

Reméljük, Ön sem találkozik egy vadállattal sem, de ha gond adódna út közben és autómentésre lenne szükséged, állunk rendelkezésre a nap 24 órájában! Keress minket bátran!

Hívjon most!