Nyáron nem kell meglepődni, ha a semmiből csap le ránk a jégeső. A jégkár viszont nem vicc, így jó, ha otthonra is beszerzünk egy horpadás javító készletet. Bár a legtöbb jégeső mikrosérüléseket okoz a karosszérián, azért sajnos arra sem árt felkészülni, hogy hosszas hadakozás elé állunk a biztosítóval és szerelőkkel, amikor egy hirtelen jött vihar szétveri az autó karosszériáját.

Nem árt ezekre felkészülni, akár azzal, hogy az autónk állandó kellékei között számolunk a horpadás javítóval is.

De lássuk, mi is az a jégeső, és miért lesz?

A jégdarabok méretétől függ

A jégeső olyan csapadék, amely akkor alakul ki, amikor a zivatarban jelenlevő feláramlások a légkör extrém hideg rétegeibe esőcseppeket szállítanak magukkal, ahol azok szilárd halmazállapotúvá fagynak és a kialakuló jégszemek a zivatar leáramlásába kerülve a felszínre hullanak.  (Wikipédia)

Jégesőről akkor beszélhetünk, ha a jégdarabok átmérője legalább 5 mm. Ha ennél kisebb, akkor jégdaráról beszélhetünk. Azt, hogy kialakul-e jégeső, az a körülmény dönti el, hogy a felhőben a jégszemek mennyire tudnak megnőni. Egy bizonyos mérethatár fölött ugyanis a jégszem már nem képes elolvadni a zuhanás közben, és a talajra szilárd halmazállapotban hullik.

Mikor alakul ki?

Egy szárazabb légréteg a zivatarfelhő középmagas szintjein kedvezően hat a jég növekedésére. Mivel a nedvesebb levegő bekeveredése kevesebb hőt von el a felhő levegőjéből, a túlságosan nedves légkörben képződött jégszemek nem fagynak meg rendesen, és egy nedves, latyakos labdára hasonlítanak (ez az egyik oka, amiért a jég nagyon ritka hurrikánokban). A laza szemcsék esés közben szétporladnak, vagy egyszerűen teljesen elolvadnak, mielőtt elérik a talajt. Kutatások alapján jégeső legnagyobb eséllyel akkor keletkezik, ha az ún. nedves hőmérséklet nulla fokos izotermájának magassága 2200 és 2800 méter közé esik.A csapadékhullás esetén a jég olvadáspontjának magasságát a 0 fokos nedves hőmérséklet szintje adja meg, mivel ilyenkor a csapadék bepárolgásának következtében a levegő a nedves hőmérsékletére hűl le. (További részletek a kialakulásról)

Miért pont nyáron?

A fentiekből kiindulva egyszerű a válasz: ekkor adottak többnyire azok a körülmények, amelyek ideálisak a jégeső kialakulásához.

A napsugarak ebben az időszakban erősen felmelegítik a talajt, miközben a felsőbb légrétegek jóval hidegebbek. A  meleg levegő erős feláramlásával rengeteg vízgőzt szállít magával, amely feljebb jutva megfagy. Ha a feláramlás nem engedi leesni, egyre nagyobbra nő. Ahogy nő a magasság, úgy csökken a meleg levegő felhajtóereje, így egyszer csak elkezdenek lefele hullani.

A horpadás javító készlettel a legtöbb jégkár házilag orvosolható.

Egy 2 éves jelentés szerint évente több, mint ezer jármű sérül meg Magyarországon jégeső miatt. Ezeknek az összege átlagosan 3-400 ezer. Ha a biztosítás nem terjed ki jégkárra, akkor ez az összeg a tulajdonost terheli. Emiatt pláne jó, ha már van otthon egy horpadás javító szettünk, nem akkor kell megvenni, amikor már így is a kárunkat számolgatjuk. Súlyos jégkárokról itt olvashat>>

Mit tehetünk jégeső ellen?

  1. legyen olyan alkalmazásunk, amely megbízhatóan mutatja az időjárás-előrejelzést.
  2. Takard le az autót egy pléddel vagy takaróval
  3. Próbálj mindig fedett helyen parkolni
  4. Ha út közben ér el a jégeső, azonnal húzódj félre és állj meg
  5. Legyen biztosításod jégkárra is

Horpadás javító a gyors megoldás

A horpadás javító szettek azért is hasznosak, mert olcsón beszerezhetők, több méretű fejjel rendelkeznek, hiszen az autón többféle sérülés is keletkezhet. A vákuumnak köszönhetően gyorsan és egyszerűen javíthatók a kisebb hibák, és közben még az autó fényezése sem sérül.

És egy komolyabb eszköz hogy is működik? Hát így:

Ha pedig gond adódna út közben és autómentésre lenne szükséged, állunk rendelkezésre a nap 24 órájában! Keress minket bátran!

Hívjon most!