Még akkor is, ha gyakorlott profi vagy a volán mögött, a köd megnehezítheti a vezetést. Sajnos a köddel kapcsolatos balesetek évente több halálesetet okoznak. Az utóbbi időben többször ködös reggelre ébredtünk, ezért úgy gondoltuk, nem árt tisztázni néhány szabályt. Tehát hogyan vezessünk ködben?

 

  1. Mindig figyelj, hogy elegendő távolság legyen közted, és az előtted lévő autós között. A lecsökkent látótávolság eredményeképpen a fékezési idő is megnő, így a nagy távolság az autók között kiemelten fontos. 

 

  1. Ha a mögötted lévő autó túl közel kerül, ne kezdj el gyorsítan! Elsőre okos ötletnek tűnhet, hogy növeld a megfelelő távolságot és lerázd a mögötted lévő sofőrt, azonban ez a művelet fokozottan balesetveszélyes. Tartsd be az ésszerű sebességkorlátozásokat, még akkor is, ha mások erre nem figyelnek. 

 

  1. Ködben semmiképp se előzz! Kiemelten fontos, hogy felvegyük a sorban haladók tempóját, tartva a megfelelő ütközési távolságot A ködben sem az útviszonyokat, sem az előttünk haladó autókat nem lehet tisztán látni, ezért még véletlenül se kockáztass!

 

  1. Használd a ködfényszórót! Ha ezzel járműved nem rendelkezik, kapcsold be a tompított fényszórót. Kerüld a távolsági fényszóró használatát, mivel vakító fehér falat képez ahogy a köd apró páraszemcséiről visszaverődik a fénye. A láthatóság érdekében minden fényszórót és irányjelzőt tarts tisztán, illetve figyelj az első és hátsó szélvédő tisztaságára is. Kapcsold be a légkondicionálót, hogy megakadályozd a belső pára kialakulását. 

 

  1. A köd gyakran foltokban alakul ki. Gyakran az autósok, ahogy kikerültek egy ködfoltból, a láthatósági feltételek javulása miatt gyorsítani kezdenek, akár jelentős különbséggel. Ez abban az esetben veszélyes, ha új ködfoltba érkezünk, ilyenkor hirtelen csökken a látótávolság, nem tudhatjuk, milyen kockázatokkal kell számolhatunk.

 

  1. Ha fékezni készülsz, ellenőrizd a tükrökben a mögötted haladó autót és finoman nyomd be a féket, így figyelmezteted a mögötted haladót és elkerülheted a balesetet. 

 

  1. Ha túl nagy a köd, dönthetsz úgy, hogy inkább félreállsz. Ilyenkor a lehető legjobban húzódj ki az út szélére és kapcsold fel a vészvillogókat. A nehéz látási viszonyok miatt nagyon fontos, hogy tudasd a többi autóssal, pontosan hol vagy.

 

  1. Ha teheted, inkább maradj otthon. A ködben vezetni a leggyakorlottabb sofőröket is elbizonytalaníthatja, így a legbiztonságosabb az, ha otthon maradsz.

Ha mégis bajba kerülnél, fordulj hozzánk bátran bizalommal, és sietünk a segítségedre!

Hívjon most!