Folyamatosan nőnek a személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás kárráfordításai. Az MNB közlése szerint a kgfb esetében a második negyedévben a kifizetések az infláció fölötti, 17 százalékos mértékkel emelkedtek.

KGFB? Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

A KGFB mozaikszó, amely a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás szóból ered. Kötelező biztosítással minden forgalomban lévő gépjárműnek rendelkeznie kell, a jármű üzembentartójának kell gondoskodni a biztosítási díj rendszeres fizetéséről. Sokan összekeverik a CASCO biztosítással, de erről épp a legutóbb írtunk bővebben>>

Rendszeres beszámoló

2021-től negyedévente teszi közzé a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainál a kárráfordítás-díjak és a károk alakulását bemutató indexét a jegybank a Központi KGFB Tételes Adatbázis segítségével. Az adatok az átlagos változást mutatják, az egyedi kgfb-szerződések eltérőek lehet.

A Magyar Nemzeti Bank kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási indexéből kiolvasható, gyakorlatilag az év elejihez képest stagnál a személyautók átlagos állománydíja, ami majdnem 46 ezer 500 forint volt. Azt írják, hogy az előző év azonos időszakához képest a fővárosi és a vidéki biztosítási szerződések 4-4 százalékkal drágultak. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások kárráfordításai viszont igen nagy mértékben, 17 százalékkal nőttek a tavalyi év azonos időszakához képest.

Ennek okát az MNB abban látja, hogy több a baleset, mivel többet használjuk az autónkat. De az emelkedő szerviz- és az alkatrészárak is a kgfb kárkifizetések növekedését idézte elő.

Ezek egyöntetűen eredményezték, hogy az MNB korrigált kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás-indexe a két évvel ezelőtti szintre esett vissza.

Máshol más

6 százalékkal csökkent az egyéb kategóriáknál az egyedi taxik állománydíja, a szerződésszámok pedig növekedtek. A flottás szerződéseknél viszont nagyobb volt díjemelkedés, mégis a legnagyobb emelkedés a vontatóknál volt.

Ha egy ügyfél a folyamatokat és egyedi szerződését áttekintve nincs megelégedve kgfb-díjával vagy a szolgáltatás minőségével, szerződéskötési évfordulóján lehetősége van a számára legkedvezőbb biztosítási ajánlat kiválasztására és új szerződés megkötésére – hívta fel a figyelmet az MNB.

Hogy milyen biztosítást kössünk, vagy ha épp váltanánk fordulónapon, akkor legjobb időben tájékozódni, például itt>>

És ha út közben mégis gond adódna és autómentésre lenne szükséged, állunk rendelkezésre a nap 24 órájában! Keress minket bátran!

Hívjon most!