Hogy mi a gyalogos átkelőhely, arról még mindig sokan vitáznak, pedig a KRESZ elég pontosan fogalmaz. Ennek ellenére évente több tucat – nem egyszer – halálos baleset történik kijelölt gyalogos átkelőhelyen is.

Gyalogos átkelőhely: még így se mindig biztonságos

Azt hihetné az ember, hogy ha a köznyelvben csak zebraként emlegetett fekete-fehér sávok fel vannak festve az úttestre, akkor már biztonságban is vagyunk, ha gyalog közlekedünk. Pedig a gyalogos átkelőhely önmagában nem óv meg minket a balesetektől, ha mi magunk nem vagyunk elég körültekintőek.

Természetesen nem minden balesetért hibáztathatók az autósok, bár nyilván nehéz megmagyarázni, ha zebrán ütnek el egy gyalogost. Mégis sokan vannak olyanok, akik a tilos jelzés ellenére még gyorsan átszaladnak a már induló autó előtt. Jön a busz, elkésünk a munkahelyről, vagy csak nincs kedvünk még egy percet álldogálni. Közhelyesnek hangzik, de ilyenkor az életünkkel játszunk. Bár elvárják az autósoktól, hogy minden váratlan helyzetre reagálni tudjanak – és ha lehet, akkor megfelelően.

Gyalogos átkelőhely: ne csak a lámpára figyeljünk

Pontosan fogalmaz a KRESZ

A KRESZ igen pontosan fogalmaz a gyalogos közlekedést illetően.

A gyalogosokra és a járművek utasaira vonatkozó szabályok

„A KRESZ előírja, hogy kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművezetőknek elsőbbséget kell adniuk a gyalogosoknak. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel – akkor is, ha nincs kijelölt gyalogos-átkelőhely – elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten megy át, amelyre a jármű bekanyarodik. Azt a helyet, ahol a gyalogosoknak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos-átkelőhely előtt meg is tudjon állni. A kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni és csak akkor szabad továbbmenni, ha ezzel nem sértik meg a gyalogosok elsőbbségi jogát. A gyalogosoknak is figyelniük kell. Nem léphetnek le váratlanul az úttestre és kötelesek a legrövidebb úton átmenni. Nem tehetnek olyat, amellyel zavarják, vagy megtévesztik a járművezetőket. Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben nincs elsőbbségük, mielőtt az úttestre lépnek, kötelesek meggyőződni arról, hogy nem fogják zavarni a járműforgalmat. Nem léphetnek az úttestre, ha a jármű már olyan közel van, hogy nem tudnak átmenni előtte anélkül, hogy megzavarnák a járművezetőt.”

Gyalogos átkelőhely a rendőrség figyelmében

A rendőrség nem győzi felhívni a figyelmet a megfelelő közlekedésre és a gyalogosokra való figyelemre. Ennek ellenére mindig tudnak olyan sokkoló videókkal szolgálni, amikor kijelölt gyalogos átkelőhelyen, hatalmas sebességgel csapnak el gyalogost. Ez látható az alábbi – elég megrázó – videón is.

A KRESZ nem tiltja a gyalogosok számára a mobil használatát, azonban a 21. § (6) bekezdése felhívja a figyelmet:  „A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.”

Ha telefonozunk, szétnézni sem tudunk, ahogy a fülhallgatók, és a hangos zene is balesetveszélyes. Nem vesszük észre például a megkülönböztető fény- és hangjelzéssel közeledő autókat.

A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs (pl. nincs gyalogos-átkelőhely), mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja.

Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud.

Vannak olyan helyek is, ahol a gyalogosnak tilos átkelnie (pl.: híd, alagút, felüljáró úttestén áthaladni, stb.).

De ha baj ér minket az utakon, legyen szó balesetről, elakadásról mindenképpen autómentőre lesz szükség. Ilyen esetben hívjon minket bátran bizalommal, a nap 24 órájában, az egész ország területén.

Hívjon most!