2022. január 1-től újabb utak kerültek a fizetősek közé. Az autópálya fejlesztéseknek köszönhetően a fizetős utak száma folyamatosan gyarapszik, így érdemes még év elején átnézni az újonnan bekerült utak listáját, hogy ne érjen minket meglepetésként, ha pár hét múlva a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt-től kapunk csekket.

Autópályák Magyarországon

A magyar autópályák használata – kevés kivétel mellett – fizetősek. Az autópályára lépést megelőzően megvett autópálya matricákat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ellenőrzi. A fizetős utak így nagyon sokba kerülhetnek azoknak, akik matrica nélkül veszik őket igénybe. A NÚSZ fixen telepített kamerákkal, mobil díjellenőrző egységekkel és mobil megállításos egységekkel ellenőrzi azok meglétét.

A fizetős utak árairól és a matricákról a www.autopalyamatrica.hu oldalon tájékozódhat, mely szerint egy kilométer megtétele átlagosan 22,2 forintba kerül személyautóval. Jó hír, hogy az autópálya matrica árak az előző évhez képest nem változtak.

A NÚSZ arra is felhívta a figyelmet, hogy aki véletlen hajt fel egy díjköteles útra, annak maximum 60 perc áll rendelkezésére, hogy megvásárolja az úthasználati jogosultságot.

Fizetős utak 2022: készüljünk fel időben, ne legyen meglepetés!

Új fizetős utak

2022-ben változás, hogy most már nem csak az autópályák használatáért kell fizetni, hanem olyan gyorsforgalmi utakért is, amelyek eddig ingyenesek voltak. A 37/2007. (III. 26.) GKM rendelet határozta meg eddig a fizetős utak listáját. Ez után most a  62/2021. (XII. 22.) ITM rendelet alapján az e-matrica rendszerben 2022. január 1-től az alábbi utak válnak díjkötelessé:

  • az M4-es autóút Abony és Törökszentmiklós-nyugat közötti szakasza,
  • az M30-as autópálya Miskolc-észak és Tornyosnémeti közötti szakasza (az M30-as autópálya Miskolcot elkerülő szakasza továbbra is díjmentes),
  • az M76-os autóút Balatonszentgyörgy és Keszthely–Fenékpuszta közötti szakasza,
  • az M85-ös autóút Sopron-kelet és Sopron-észak közötti szakasza.

A NÚSZ Zrt. tájékoztatása szerint a Komárom-Esztergom megyei e-matrica az M1-es autópálya vonatkozásában a 48-as km-nél lévő Szárligeti-csomópont és a 112-es km-nél lévő M1-M19 csomópont között lesz érvényes.

A fizetős utak térképen is megtalálhatók itt megyére lebontva.

És ha baj ér minket az utakon, legyen szó balesetről, elakadásról mindenképpen autómentőre lesz szükség. Ilyen esetben hívjon minket bátran bizalommal, a nap 24 órájában, az egész ország területén.

Hívjon most!