Nagy váltás – és könnyítés – jön jövő évtől annak, aki buszvezető akar lenni: köztes lépés nélkül tanulhat valaki ugyanis annak, ha már rendelkezik B kategóriás jogosítvánnyal.

Buszvezető – Jövőre sokkal egyszerűbben

A korábbi gyakorlattól eltérően már nem feltétel az, hogy teherautót tudjunk vezetni – elég csak egy B kategóriás jogosítvány. A jelenleg érvényes szabályozás szerint a személygépkocsi vezetésére jogosító „B” után a tehergépkocsira előírt „C” kategóriát is meg kell szereznie annak, aki a buszvezetéshez szükséges, „D” kategóriás engedélyhez jutna.

A Technológiai és Ipari Minisztérium beszámolója alapján a kapcsolódó jogszabály-módosítás december közepén lép hatályba, ahhoz igazodva hirdetik ki az új tantervi és vizsgakövetelményeket.

A közleményük szerint a változtatás nagy könnyebbséget jelent az ágazat vállalkozásai, a magánfuvarozók, az önkormányzati cégek és a Volánbusz számára is. Lényeges újításként megszűnik az iparági visszajelzések szerint elavult „Biztonsági ellenőrzés és üzemeltetés” vizsgatárgy. A korszerűsített ismeretanyagot a továbbiakban a rutinvizsgán kérik számon a tanulóktól.

Egyszerűbb, olcsóbb

A buszvezető eddig elérhetetlen volt azoknak tehát, akik mindössze egy személyautóra szóló jogosítvánnyal rendelkeztek. Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár viszont hangsúlyozta, „évente két-háromezren szereznek buszos jogosítványt, a sokkal egyszerűbb feltételekkel többen választhatják a hivatásos sofőrködést. Az időigényes tehergépkocsis képzés, vizsgáztatás költségei alól mentesülve a tanulók 8-12 hónapot és több százezer forintot spórolnak meg. A bőségesebb szakmai utánpótlásra azért is nagy szükség van, mert a munkaerőhiány gátat szab a közösségi közlekedési szolgáltatók menetrendi kínálatbővítéseinek, megnehezíti a buszos pótlás megszervezését a tartós vasúti fennakadások idejére.”

Jogszabályi változás decemberben

A vezetői engedélyek kiadásának szabályait is tartalmazó, A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 7. mellékletének változása lehetővé teszi a „D” kategóriás vezetői engedély kiadását a „B” kategória megléte esetén akkor is, ha a járművezető „C” kategóriával nem rendelkezik. A Korm. rendelet közelgő módosítása tehát csak az okmánykiállításra vonatkozik, és egyelőre még csak a külföldön megszerzett jogosítványok magyarországi cseréje, honosítása esetén alkalmazható. A „D” kategória megszerzésére vonatkozó szabály, amely szerint „D” kategóriás elméleti vizsgára az bocsátható, aki rendelkezik „B” és „C” kategóriára érvényes vezetői engedéllyel – jelenleg nem változik. (Vezess.hu)

 

 

 

 

Ha addig is gond adódna út közben és autómentésre lenne szükséged, állunk rendelkezésre a nap 24 órájában! Keress minket bátran!

 

Hívjon most!