Az autóápolás sokaknak csak az autórajongók hóbortja, pedig jó lenne, ha mindenki fordítana időt a járművének gondozására.

Autóápolás – kinek miért fontos

Nem csak az esztétika miatt fontos az autóápolás, hiszen apróbb sérülések könnyedén kijavíthatók, ha időben észrevesszük, vagy ha ki nem is tudjuk javítani, de meg tudjuk akadályozni a komolyabb károsodást. És az sem mindegy, hogy milyen kondiban lesz az autónk az idő előrehaladtával. Magunk miatt is, és értékesítési szempontok miatt is. Az autóápolás viszont nem annyiból áll, hogy kívülről lemossuk és esetleg  kiporszívózzuk az utasteret. Mert bár kétség sem fér hozzá, hogy a mi renoménkat is építi (vagy rombolja), hogy hogyan néz ki kívülről az autónk, azért jóval több minden van itt, amit számításba kell venni.

És tegyük hozzá, egy nyári hétvégi grillezés alkalmával a gyerekekkel is szuper közös program lehet egy teljes körű autóápolás.

Az autóápolást érdemes rendszeresíteni.

Autómosás – az autóápolás első lépése

A cím máris hibás, hiszen ez a lépés nem azonnal ezzel kezdődik. A legfontosabb része az autóápolásnak a felnik rendbetétele. Ez ugyanis a legszennyezettebb felület, sok olyan hellyel, ahol megbújhat és lerakódhat a kosz, amivel akár életveszélybe is kerülhetünk, ha nem tisztítjuk ki, és így hajtjuk az autót.

Mosásnál azért kell ezzel a lépéssel kezdeni, mert a forró fékpor a kefének vagy szivacsnak köszönhetően átkerülhet a karosszériára, amivel olyan mikrosérüléseket okozhatunk a fényezésen vagy festésen, amely utána számos komoly problémához vezethet: például rozsdásodáshoz vagy a festék leválásához.

Ahogy a gépi vagy önkiszolgáló autómosóknál is lenni szokott ilyen választható program, úgy az otthoni autómosásnál is érdemes egy előmosással kezdeni. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy előbb bevizezzük az összes felületet majd besamponozzuk. Ezáltal feláznak például a szélvédőről a bogártetemek, a madárürülék vagy bármi, ami ráragadt a felületre.

Ez után jöhet a mosás, megfelelő autósamponnal és kefével. Ügyeljünk az ajtónyílásra, a küszöbre, és minden olyan felületre, ami egy picit is rejtve van.

Ha mégis gond lenne, hogyan kell megfelelően autót mosni, annak íme egy kis segítség>>

Az autóápolás nem csak hóbort

Ha megvan a mosás, jöhet az öblítés. Bő vízzel, hogy minden samponmaradványt és felszedett szennyeződést eltávolítsunk. A waxolás, polírozás szinte újjá varázsolja az autónkat, eltüntetve a kisebb, felületi mikrosérüléseket. Fontos, hogy a megfelelő kellékeket szerezzük be, nem „szöszölős”, hanem mikroszálas anyaggal dolgozzunk és a megfelelő anyagokkal.

Autóápolás nem csak a mosásból áll

Ha ez megvan, jöhetnek az apróbb, bár sokszor elmaradó lépések. A műanyag felületeket szilikonos ápolóval kezeljük, használjuk a felni és gumiápolót és az ablakot is vízlepergető termékkel mossuk le.

Fontos, hogy az autóápolás nem csak a mosásból, hanem a törölgetésből is áll. Nyissuk ki az ajtókat, töröljük ki a falcokat, a tükröket.

Jöhet a belső

Autóápolásnál elmaradhatatlan a porszívózás, de ennél jóval több teendő van bent. A porszívózás után jöhet a kárpittisztító hab, a műszerfalra műszerfalápoló. És ahogy a legutóbb kitértünk már rá, a klímatisztítás sem maradhat el, ami szintén megoldható házilag is.

Hogy miért fontos az autóápolás?

  • eltüntethetjük a felületi mikrosérüléseket
  • tisztán tartjuk a féket, ezáltal biztonságosabb az autózás
  • az eltávolított bogaraknak és a szélvédőre tapadt szennyeződéseknek köszönhetően megfelelő lesz a kilátás
  • a belső szennyeződések eltávolításával nem csak a komfortérzetünk lesz jobb, de biztonságosabban vezethetünk, ha nincs valami sárdarab vagy kavics a pedálok alatt, ha a lerakódott kosztól megszabadítjuk a kapcsolókat és karokat, így minden jelzés megfelelően leadható.

Ha pedig gond adódna út közben és autómentésre lenne szükséged, állunk rendelkezésre a nap 24 órájában! Keress minket bátran!

Hívjon most!