A kézmosás, valamint azon felületek tisztítása és fertőtlenítése, amelyekkel gyakran érintkezünk a koronavírus elterjedése elleni védekezés két legjobb módja. A koronavírus terjedésével egyidejűleg már rengetegszer hallhattuk, hogyan érdemes kezet mosni, illetve mely tisztítószerek hatékonyak a vírus elpusztításához. Mivel a vírus bármely felületen megtapadhat, nem árt tudni miként zajlik az autó fertőtlenítése anélkül, hogy kárt tennénk az autóban. 

 

Megfelelő tisztítószer kiválasztása az autó fertőtlenítéséhez

Az autó belsejének tisztításának és fertőtlenítésének első lépése az, hogy kiválasztjuk a megfelelő tisztítószereket. Attól függően kell tisztítószert választanunk, hogy bőr, szövet vagy műbőr anyagból készült a kárpit.

Az izopropil-alkohol bizonyítottan fertőtlenítő hatású, és biztonságosan használható a legtöbb autó belső felületén is. Az izopropil-alkohol sok foltot, szennyeződést és maradékot eltávolít, valamint a baktériumokat és vírusokat elpusztítja. Ugyanakkor a bőr felületeken komoly károkat okozhat. Ha az autóban bőrhuzat található, akkor valószínűleg vékony védőbevonattal rendelkezik, melyek megakadályozzák a elszíneződést. Az izopropil-alkohol roncsolja ezt a bevonatot, akár a bőr elszíneződéséhez is vezethet. 

A 70%  feletti izopropil-alkohol tisztítószerek használata biztonságos és egyszerű módszer a jármű kemény felületeinek tisztítására. Ide tartozik a kormánykerék, a műszerfal, a kartámaszok, az ülésbeállítók, a váltó, a pohártartók, az ajtók és a fogantyúk.

Fontos, hogy fertőtlenítéskor az autó azon felületeit, amelyekkel gyakran érintkezünk gyakrabban fertőtlenítsük. A szellőzőrácsok, a gombok, valamint a visszapillantó tükör, mind gyakori érintkezési pontok. Ha van rá lehetőségünk az összes törlést és tisztítást mikroszálas kendővelvégezzük. Nemcsak nagyszerű munkát végeznek a szennyeződések eltávolításában, hanem megakadályozzák a karcolásokat is.

 

Mire érdemes figyelni az autó tisztításánál?

A kemény súrolás vagy durva kendő használata karcolásokat vagy akár elszíneződést okozhat. Az alkoholos törlőkendő a kemény felületeken és a kárpiton gyengéd, körkörös mozdulatokkal a legjobb módszer az autó belső tisztításához.

Az is nagyon fontos, tisztításkor hogy ne használjunk túl sok vizet az üléseken. Ha túl sok víz éri a kárpitot, az alatta lévő szivacsos réteg bepenészedhet. Az autó üléseinek mosásakor a legjobb, ha egy kendőt vagy szivacsot szappannal és vízzel megnedvesítünk és azzal töröljük le az üléseket, ügyelve arra, hogy ne hagyjunk szappanfoltokat az üléseken. 

Ha nem beteg, és koronavírussal fertőzőtt sem volt az autóban, nincs ok az aggodalomra. Azonban a tiszítást nem árt rendszeresen elvégezni, ha csak a biztonság kedvéért is. Érdemes kezet mosni, mielőtt autóba ülnénk, így is csökkentve a vírus terjedésének kockázatát. 

Ha koronavírussal fertőzőtt volt a járművében,mindenképpen szükséges az autó fertőtlenítése, és konzultálni kell egy orvossal. Mivel a vírus a levegőben órákig is életben marad, egyes felületeken pedig napokig is elél, fokozottan kell figyelni a fertőtlenítésre. A kézi takarítás mellett elérhetőek egyéb tisztítóberendezések is, melyek az autóban hagyva bekapcsolt állapotban fertőtlenítik a járművet. 

Hívjon most!