Köhögés, orrfolyás, szemgyulladás – mind olyan tünet, amely időszakos allergia, akut vagy örökletes hajlam is lehet, bár a legtöbb esetben igen egyszerű oka lehet mindennek. Az autóklíma tisztítás egy olyan dolog, amelyet nem sokszor végeztetünk el, ha szervizelésre kerül a sor, pedig egy nem megfelelően karban tartott klíma számos betegség forrása lehet. És a fentebb felsorolt tünetek csak az enyhébb verziót képviselik.

Miért van rá szükség?

A kisebb betegségeket, úgy mint a köhögést, orrfolyást hajlamosak vagyunk annak tulajdonítani, hogy meghültünk az klíma hűvös levegőjében. Pedig bele se gondolunk, hogy az autóklíma tisztítás elhanyagolásával számtalan bakteriális, vagy gombás fertőzést kaphatunk. A légúti problémák lehetnek enyhébbek, de hosszan tartó elhanyagolás után igazán komolyra fordulhat a dolog.

„A legionáriusbetegség (legionellosis) a Legionella baktériumtörzshöz tartozó kórokozók által terjesztett fertőző betegség, tipikus civilizációs kór. Az esetek jelentős részében a megbetegedést a Legionella pneumophila baktérium okozza. Ez egy mindenütt jelen lévő vízi organizmus, mely 25 °C és 45 °C közötti hőmérsékleten tud növekedni. Ez egy nagyon széles körben előforduló baktérium, veszélyt azonban csak abban az esetben tud jelenteni, ha a legionellát tartalmazó vizet apró cseppek formájában belélegezzük. Ha a baktériumok a tüdőbe jutnak, akkor az influenzaszerű tüneteket követően az ember ellenállóképességétől függően súlyos tüdőgyulladást, emésztőrendszeri és idegrendszeri megbetegedést, legvégső esetben akár halált is okozhat” (Wikipédia).

Autóklíma tisztítás: évente 2 alkalom ajánlott

Autóklíma tisztítás – ahogy a szerviz csinálja

Autószervizben alapvetően kétféle módon tisztíthatják a klímát. Vagyis igazából három, mert kérhetünk kombinált tisztítást is.

Ózonos autóklíma tisztítás

Ózonos klímatisztításnál úgynevezett ózongenerátort használnak, amelynek előnye, hogy nem kell hozzá vegyszer, ugyanis ózon segítségével szabadítja meg az utasteret a káros anyagoktól és a kellemetlen szagoktól.

Az ózon gáz halmazállapotú, fertőtlenítő hatású vegyület, amellyel az autóklíma tisztítás mellett a jármű teljes utasterét fertőtleníti és szagtalanítja.  Az ózon nem hagy nyomot, és a tisztítás után röviddel önmagától tiszta oxigénné alakul, miután elpusztította a gombákat, baktériumokat és vírusokat.

Habbal történő autóklíma tisztítás

A habos autóklíma tisztítás legfőbb előnye az alapos fertőtlenítés. A hab a sok apró helyre képes bemenni. Ez benne a rizikó is, ugyanis a nagynyomású hab folyékonnyá válhat, a víz pedig, mint tudjuk, ott is utat tör magának, ahol nem kellene. Így, ha nem szakértő csinálja, pláne nem nagy körültekintéssel, akkor könnyedén sérülhet az autó elektronikája.

Autóklíma tisztítás otthon

Ha nem tudunk időpontot kérni a szervizbe, vagy mondjuk utazás előtt jut eszünkbe az autóklíma tisztítás, van egy jó hírünk: otthon is könnyedén megoldható, minimális szerelés kell hozzá, viszont annál nagyobb odafigyelés. Cserébe viszont olcsó.

Autóklíma-tisztító spray

Az otthoni klímatisztítás leghatékonyabb eszköze. Mint írtuk, minimális szerelés szükséges hozzá, de az is egyszerűen megoldható. A habot fagy folyékony anyagot tároló flakon szórófejére egy hosszú műanyag csövet kell rátenni, ezzel tudjuk a megfelelő helyre juttatni a tisztítót. De hogy pontosan hova? Több segítségünk is lehet, amely elmagyarázza, hogyan kell az autónk szellőzőrácsán bejuttatni a szert, de a tapasztalatok szerint – és itt jön az emlegetett szerelés – nagyobb eredményt érhetünk el, ha eltávolítjuk a pollenszűrőt, és az autónk klímaberendezésének a beltéri egységére közvetlenül, a hőcserélőre juttatjuk az anyagot. Miután a tisztítószer bent, a fűtést maximális teljesítmény mellett nagyjából 15 percig járassuk, hogy teljesen kiszáradjon a rendszer és a felesleges szerek elpárologjanak. Minimális illatot hagy maga után, de a klímánk teljesen lerakódásmentes lesz. Ezt az otthoni klímánál is bátran próbáljuk ki.

Autóklíma-tisztító bomba

Ha nem merjük ezt magunk csinálni, vagy még gyorsabb megoldást keresünk, akkor a klíma bomba a megfelelő, ami igazából ugyancsak klíma fertőtlenítő spray. Sajnos a valódi lerakódásokat nem távolítja el, csak fertőtlenít és kellemes illatot hagy maga után. Viszont végtelenül egyszerű és olcsó. A flakon szórófejét, mint egy dezodort kattanásig lenyomunk, ekkor a fej úgy marad, és folyamatosan áramlik ki belőle az anyag. Érdemes a két első ülés közé, mondjuk az italtartóba tenni. A légkondit maximális fokozatra és belső keringetésre kell kapcsolni, majd rácsukni az ajtókat. 15 perc múlva egy alapos szellőztetés után készen is vagyunk.

A rendszeres – évente minimum 2 alkalom – fertőtlenítés mindenkinek javasolt.

És ha a szerviz megvolt, mégis gond adódna út közben és autómentésre lenne szükséged, állunk rendelkezésre a nap 24 órájában! Keress minket bátran!

Hívjon most!