Az autó téli felkészítése sokaknak nyűg, vagy jelentéktelen, pedig télen talán még komolyabban kell az autónkkal foglalkozni. A saját magunk és mások biztonsága miatt is. Összeszedtük, hogy mikre kell mindenképpen figyelni!

1.Fagyálló

Erről a témáról korábban írtunk már. Mi is olyan helyen élünk, ahol nem ritka, hogy 0°C alá süllyed a hőmérséklet. Ezért figyelni kell, hogy az autónkba ne kerüljön olyan anyag – pl. víz – ami megfagyva komoly károkat okoz az alkatrészekben. Az autó téli felkészítése során ezért fontos, hogy télire cseréljük a fagyálló hűtőfolyadékot, ami általában – 40°C-ig bírja a hőmérsékletet.

2. Akkumulátor

Hogy el tudjunk indulni a hidegben, fontos, hogy az akksi működjön. Sajátosságuk, hogy a hidegben csökken a teljesítőképesség, így még a cudar idő beköszönte előtt érdemes megnézni. Az akkumulátor töltéséről is írtunk már korábban, érdemes újra elővenni az autó téli felkészítése előtt. Főleg, mert a rövid távon használt autóknál fordulhat elő, hogy a csökkenő teljesítőképesség miatt aztán nem fog elindulni az autónk akkor, amikor kellene.

3. Téli gumi

Ha az átlaghőmérséklet 7 fok alatt van, akkor azonnal rakassuk fel a téli gumit. Jobb időben megtenni, ne zavarjon meg a pár kósza napsugár. Ha hűvösödik az idő, ne habozzunk, hiszen az autó téli felkészítése ősszel kezdődik. De télen talán még fontosabb, hogy a gumik jó állapotúak legyenek, így kellő körültekintéssel járjunk el. És ha ez megvan, ne felejtsük el a futómű beállítást sem.

4. Ablaktörlő lapát

A hó és jég eltakarítására célszerű lapátot, söprűt vagy jégkaparót használni, de fontos, hogy út közben az ablaktörlőket is tudjuk használni. Mivel a gumi nem sokáig bírja a hideget, így érdemes évente cserélni az ablaktörlő lapátokat, vagy legalábbis ellenőrizni az állapotukat. Ez az autó téli felkészítése során ne maradjon el.

Fontos az autó téli felkészítése

5. Ablakmosó folyadék

Ha az autó téli felkészítése során ellenőriztük a lapátok állapotát, akkor fontos, hogy az ablakmosó folyadékot is cseréljük.

A legtöbben a mínusz 19-22 fokra bekevert készítményt választják. A tesztek azonban azt mutatják, hogy itt sem érdemes spórolni, ugyanis a jobb minőségű ablakmosó folyadék nem képez kásás réteget, szemben a gagyi társával, így rengeteg bosszúságtól is megóvja a sofőrt.

Persze az sem utolsó szempont, hogy a jól kiválasztott ablakmosó folyadék a gépkocsi tartályát is megóvja és a leghidegebb időben is kiválóan helyt áll. Ugyanis ha nyári ablakmosó vagy netán víz marad télen a tartályban, akkor a tartály és a csövek is szétfagyhatnak, de az ablakmosó adagolója is tönkre mehet, ha a fagyott vagy kásás folyadékot próbálja a rendszeren átnyomni.

Hogy ez miért fontos, arról bővebben itt>>

6. Télen is kell a klíma

Télen még fontosabb, hogy kilássunk az ablakon. A párát viszont nem egyszerű eltüntetni az ablakról. Ebben a klíma nagy segítség, így fontos, hogy nem csak a nyári hűtésnél, hanem a téli fűtésnél is megfelelően működjön. Ilyenkor is érdemes kitisztítani a klímát. Hogy miért? Hát ezért>>

Itt pedig megtalálod a téli autóvezetés 10 szabályát>>

Ha út közben mégis gond adódna és autómentésre lenne szükséged, állunk rendelkezésre a nap 24 órájában! Keress minket bátran!

Hívjon most!