Az autó fertőtlenítés nem csak a koronavírus járvány alatt nagyon fontos, hiszen számos olyan helyen fordulhatunk meg, akkor különböző fertőzéseket összeszedhetünk. De most, hogy a negyedik – és lehet, hogy lassan már az ötödik – járványhullámnál tartunk, újra fontos elővenni a témát, és saját, és utasaink egészsége miatt mindent megtudni az autó fertőtlenítéséről.

Autó fertőtlenítés a megfelelő anyagokkal

Egy korábbi posztban már írtunk az autó fertőtlenítéséről. A megfelelő tisztítóanyagoknál kiemeltük, hogy a választás attól függ, hogy a tisztítandó felület bőr, szövet vagy műbőr anyagból készült-e. Nem mindegy ugyanis, hogy melyiket mivel tisztítjuk. De aki otthon mosott már fel, annak nem kell magyarázni, hogy kőre, PVC-re és szőnyegre sem ugyanazt használjuk.

Az anyagok közül a bőr a legkényesebb felület. Az autó fertőtlenítés esetén figyelembe kell venni, hogy a bőr legtöbbször már egy védőréteggel van bevonva. Ez erős tisztítószerek hatására lekophat, ezáltal nem csak a szennyeződések tűnnek el, de a bőr is sérülhet.

Autó fertőtlenítés nem csak a járvány alatt fontos

Az egyik népszerű autó fertőtlenítő, az izopropil-alkohol. Nem csak a foltokat és szennyeződéseket, de a vírusokat és baktériumokat is biztosan eltávolítja. Ennek köszönhetően az autó fertőtlenítés egyik alap szere lehet, ugyanis biztonsággal lehet a legtöbb autó belső felületén használni. A kemény felületek azok, főleg a kormány, a váltó, a kartámla és a műszerfal, , amikkel a legtöbbször érintkezünk, így a legjobb, ha ezeket egy kendővel sűrűn letöröljük. Ne maradjanak ki a szellőzőrácsok sem, hiszen klíma használatánál a szennyeződések innen könnyedén szétrepülhetnek az autóban.

Ma már az egyik legnépszerűbb autó fertőtlenítés az ózonos tisztítás, amely anyag egy erős oxidáló és fertőtlenítő szer.  A lebomló ózonnak köszönhetően a tisztítás során nem csak a baktériumok és vírusok tűnnek el, de az autó teljesen szagmentes lesz. Az ózonos tisztítás a klímát is tisztává varázsolja, amelyről szintén írtunk már korábban. Az ózonos tisztítás előnye, hogy nem hagy foltot, a vírusok, baktériumok mellett a gombákat és az atkákat is eltávolítja, a legkisebb helyekről is.

Autó fertőtlenítés, ahogy kell

Említettük, hogy nem mindegy, milyen anyagot tisztítunk. A bőr – mivel kényes felület – ezért érdemes fertőtlenítő kendővel letörölni, vagy sima szappanos vízzel,

Az autókárpitoknál fontos, hogy ne használjunk túl sok vizet, mert a szövet alatti szivacs, ha nem szárad ki, könnyen bepenészedhet, begombásodhat, amelytől számos légúti betegségünk is lehet.

Legjobb, ha gépi tisztítót használunk, mint a szőnyegeknél, ugyanis ez azon túl, hogy a kárpitba nyomja a vegyszeres vizet, ki is szívja azt, ezáltal mossa át a szövetet.

Hogy hogyan csinálják mások az ózonos tisztítást, azt itt meg lehet nézni. Ha vírusidőszakban utazik velünk beteg, akkor fontos, hogy akár otthon, akár szolgáltatónál igénybe vegyük ezt a szolgáltatást. A vírusok legtöbbje a levegőben órákig életben marad. Köhögés esetén az autó egyéb felületein is megmarad, és elég csak hozzá érni majd a saját arcunkhoz rakni a kezünket, és máris jó eséllyel összeszedhetünk valamit. Ezért hívjuk fel különösen a figyelmet arra, hogy ne csak vírusidőszakban takarítsuk megfelelően az autót, hanem akkor is, amikor csak mi használjuk.

És ha út közben mégis gond adódna és autómentésre lenne szükséged, állunk rendelkezésre a nap 24 órájában! Keress minket bátran!

Hívjon most!