A nem megfelelő autóhasználat sajnos oda vezethet, hogy lemerül az akkumulátor. Elég csak a rendszeres araszolás a dugóban, a nagy energiafelhasználást igénylő funkciók – fűtés, klíma, zenehallgatás, stb – használata, és máris rohamosan romlik az akku állapota. Az autó akkumulátor töltése azonban nem csak annyiból áll, hogy „gyorsan felrakom tölteni”, mint egy telefont. Most összeszedjük a legfontosabb szabályokat ezzel kapcsolatban.

Lássuk az alapokat

Autónk használata során a generátor gondoskodik az akkumulátor töltöttségéről. Azonban többféle hiba, a nem megfelelő autóhasználat is oda vezethet, hogy az akksi lemerül, így töltésre szorul. Ma már kevesebbet foglalkozunk velük, mint mondjuk egy évtizeddel ezelőtt, pedig fontos. Egy kis gondoskodással azonban jócskán megnyújtható az akksi élettartama, amely átlagosan 3-6 év. Ehhez viszont érdemes akár havonta egyszer ellenőrizni az elektro­litszintet és a kábelsarukat. Ugyanis nem töltődik fel az akksi megfelelően, ha a folyadékszint túl alacsonyra süllyed, vagy ha a saruk meglazulnak vagy korrodálódnak. Végső eseten az akkumulátor teljesen kimerül, és még az indítómotort sem tudja megforgatni. És amióta Murphy híres mondata elhangzott, ha valami el tud romlani, akkor az el is fog – így szinte biztos, hogy egy meggyengült akkumulátor egy hidegebb téli reggelen biztosan nem fogja beindítani az autót.

A különböző autó akkumulátor-fajtákról itt olvashat részletesen>>

Autó akkumulátor töltése – de mikor?

Hogy mikor kell tölteni az autó akkumulátorát, ahhoz meg kell mérni a nyugalmi feszültséget. Akkumulátorteszterrel vagy feszültségmérővel. Az akkumulátort azonnal fel kell tölteni, amint nyugalmi feszültsége eléri a 12,5 V-os határértékét. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk tenni, a generátorral végzett belső, illetve a töltővel végzett külső töltést követően nagyjából 5 órát kell várni.

Autó akkumulátor töltése – mivel?

Akkumulátor töltőből is több félével találkozhatunk már hipermarketekben, benzinkutakon és persze autósboltokban is. Ha töltővásárlásra adja a fejét olyat vásároljon, amelyen magas és alacsony töltőáram-erős­ség is beállítható, és amely rendelkezik árammérővel, amivel töltés közben figyelni tudjuk a töltőáram erősségét.

A legtöbb akkumulátor 48 am­perórás: tehát  48 ampert ad egy óra alatt. Ez azt jelenti, hogy 2 amperes töltéserősségnél 24 órára van szükség ahhoz, hogy a teljesen lemerült akkumulátor újra feltöltődjön. Ha gyorsan szükségünk van az autóra, akkor egy 10 amperes erősség akár egy óra alatt képes annyira feltölti az akkumulá­tort, hogy be tudja indítani az autót.  Ha sűrűn töltjük ilyen nagy erősséggel, az tönkreteheti az akkumulátort. Mindig kövesse a gyártó utasításait és – ha lehet – vegye ki az akku­mulátort az autóból. A töltőberendezés nega­tív kivezetését csatlakoztassa az akkumulátor negatív pólusához, a pozitív kivezetést pedig a pozitívhoz, majd kapcsolja be. Ma már több olyan töltő is kapható, amely automatiku­san kikapcsol, ha az akkumulátor teljesen feltöltődik. Amennyiben nem kapcsol ki, az eltelt órák számával és azelektrolit ellenőrzésével állapíthatja meg, mikor van kész a töltés.

Mielőtt azonban leveszi a csipeszeket, mindig áramtalanítson!

Így töltsd az autód akkumulátorát helyesen

Szabályok

  1. Az akkumulátort a gépkocsiból ki kell szerelni
  2. A töltés megkezdése előtt vegye le a cellákról a sapkát, hogy az elektrolitban töltés közben fejlődő gáz elszökhessen
  3. A telep pólusait meg kell tisztítani, hogy megfelelő érintkezés miatt
  4. Megfelelő töltőberendezést válasszunk az akkumulátorunknak megfelelően
  5. A zárt rendszerű, gondozásmentes akkumulátorokat, csak automata töltővel szabad tölteni
  6. Csak egyenáramú töltőberendezést szabad használni
  7. Olyan helyiségben töltsük az akksit, ami jól szellőzik
  8. A töltőáram maximális értéke ne haladja meg az akkumulátor kapacitásának 10 %-át
  9. Szüneteltesse a töltést, ha az akkumulátor hőmérséklete 45 ºC fölé emelkedik töltés közben
  10. Ha visszahelyezi az akkumulátort, először mindig a táppólust csatlakoztassa. A legtöbb modern gépkocsit negatív földelőrendszerrel látják el, tehát először a pozitív pólust kell csatlakoztatni; egyes régebbi típusokban pozitív földelőrendszer van, ebben az esetben a negatív pólust kell először csatlakoztatni.

Ha út közben mégis gond adódna és autómentésre lenne szükséged, állunk rendelkezésre a nap 24 órájában! Keress minket bátran!

Hívjon most!