Minden ősszel komoly figyelem hárul a téli gumikra, hogy melyik lesz idén az ADAC-nál a legjobb. A téli gumiabroncsteszt 2022 megmutatta, itt nem érdemes spórolni. Hogy melyik fajta lesz számunkra megfelelő, akkor nem csak az árát, hanem a vezetési szokásainkat is figyelembe kell venni.

A legfontosabb kérdések

A téli gumiabroncsteszt legfontosabb kérdése, hogy a melyik abroncs lesz idén a győztes. A (téli) gumikról már korábban írtunk itt, hogy miért és mikor érdemes cserélni. Magyarországon nem, de máshol kifejezetten kötelező télen téli gumit használni.

Az ADAC német autóklub idén két igazán népszerű méretű gumit választott: a 215/60 R16 és 185/65 R15-t. A tesztek során pontozzák a gumikat az alapján, hogy melyiknek van a legjobb tapadása különböző nedves felületeken (víz, jég, hó), melyiknél van a legjobb üzemanyagfogyasztás vagy épp melyik a leghalkabb?

A Bridgestone olaszországi tesztközpontjában végzik a száraz aszfaltos teszteket, a nedveset valamint a jegeset a németországi Continentalnál, míg a havasat a finnországi Testworldnél végzik. Hogy a teszt pontosan hogyan zajlik, arról részletesen itt olvashatsz.

Téli autógumiteszt – lássuk a kisebbet

A 185/65 R15 méretű gumit olyan autók hordják, mint a Renault Clio, a Volkswagen Polo vagy a Nissan Micra. Tehát igen népszerű méret.

A téli autógumiteszt szerint a száraz úton szinte elvéreztek az itthon igen népszerű márkák, úgy mint a Dunlop vagy a Barum. Remekül teljesített viszont a Maxxis, az Imperial és a Wanli.

Nedves aszfalton aztán változott a helyzet, ott az előző két nyertes teljesen elvérzett, itt a Bridgestone és a Michelin teljesített a legjobban.

Hóban a Dunlop és a Fulda emelkedett ki a mezőnyből, de előkelő helyen végzett a Semperit is. A Wanli némileg javított, viszont jeges úton ő muzsikált a legjobban.

Minden úton a Continental és a Goodyear végzett az élbolyban, így a téli gumiabroncsteszt kisebb kategóriájú győztesei lettek.

Lássuk a medvét!

A SUV-k népszerű mérete a 215/60 R16, amely a SUV-ken kívül olyan népszerű márkákon is megtalálható, mint a Ford Mondeo, az Opel Astra, a Škoda Superb vagy Yeti, vagy épp a Volkswagen Passat.

A tesztek szoros eredményt hoztak, és a kisebb kategóriához hasonlóan itt is a Continental és a Goodyear végzett az élen, annyi különbséggel, hogy a Dunlop beférkőzött közéjük.

Ami kiderült

Egy valami biztos: érdemes egy kis időt szánni arra, hogy néhány tesztet elolvasunk, mielőtt új abroncsot vásárolnánk. És ami még biztos: ne ezen spóroljunk!

És ha út közben mégis gond adódna és autómentésre lenne szükséged, állunk rendelkezésre a nap 24 órájában! Keress minket bátran!

Hívjon most!