Az ablakmosó folyadék ugyan nem kötelező tartozéka a járműnek, de egy magára valamit is adó autós enélkül el sem indul. De milyen a jó ablakmosó folyadék?

Nem lényegtelen kellék

Ablakmosó folyadék és ablakmosó folyadék között hatalmas különbségek lehetnek. Nemcsak árban, de minőségben is. Nincs olyan, hogy ez vagy az a legjobb, az viszont biztos, hogy a télen nem szabad ugyanazt az ablakmosó folyadékot használni, mint nyáron.  Sokak szerint nyáron bőven elegendő a sima víz is, nem kell ablakmosó folyadékra költeni. Ezzel a városon belül, csak hétvégente autózok talán egyet is értenek, de akik indultak már hosszabb útra, tudják, egy jól megválasztott ablakmosó folyadék akár életet is menthet.

Ablakmosó folyadék - egyik évszakban se spóroljunk vele

Ablakmosó folyadék nyárra – a bogarak ellen

Nyáron mindenképpen olyan autómosó folyadékot válasszunk, amely képes a szélvédőre került szennyeződések és a számtalan bogár feloldására. Sokan mégis azt hiszik, hogy nyáron a víz is elég. Nos, több dolog miatt is fontos, hogy a megfelelő szélvédő mosót használjuk nyáron is. Egyrészt a víz nem képes feloldani azokat a szennyeződéseket, amelyek nyáron ragadnak az üvegre. Például gyümölcsöket vagy fák terméseit vagy bogarakat. A maszatos üveg pedig rendkívül balesetveszélyes, főleg, ha nem látunk ki rajta, de sajnos a napfény is rosszul törhet meg a különböző szennyeződéseken, így akár pillanatnyi vakságot is okozhat. Ehhez hozzátartozik, hogy a nyári szélvédő mosó karban tartja az ablaktörlő gumiját is, ami így nem szárad ki a nagy melegben. Saját és mások testi épsége miatt fontos, hogy nyáron is a megfelelő ablakmosót használjuk.

Télen életet menthet

A hideg idő beköszöntével viszont biztosan cserélni kell az ablakmosó folyadékot. A legtöbben a mínusz 19-22 fokra bekevert készítményt választják. A tesztek azonban azt mutatják, hogy itt sem érdemes spórolni, ugyanis a jobb minőségű ablakmosó folyadék nem képez kásás réteget, szemben a gagyi társával, így rengeteg bosszúságtól is megóvja a sofőrt.

Persze az sem utolsó szempont, hogy a jól kiválasztott ablakmosó folyadék a gépkocsi tartályát is megóvja és a leghidegebb időben is kiválóan helyt áll. Ugyanis ha nyári ablakmosó vagy netán víz marad télen a tartályban, akkor a tartály és a csövek is szétfagyhatnak, de az ablakmosó adagolója is tönkre mehet, ha a fagyott vagy kásás folyadékot próbálja a rendszeren átnyomni.

Hogy ez miért fontos, arról bővebben itt>>

Ablakmosó folyadék - egyik évszakban se spóroljunk vele

Mit válasszunk?

Ahogy fentebb írtuk, a legtöbben a mínusz 19-22 fokra bekevert készítményt választják. Ezt ugyanis már nem kell kevergetni. Fontos azonban, hogy ne egy olcsó, „no-name” terméket válasszunk, hiszen egy -20 fokig fagyálló termék akár 0- -5 fok körül is okozhat azzal meglepetést, hogy mondjuk ráfagy a szélvédőre. Ez menet közben nyilván életveszélyes, de indulás előtt sem kellemes, ha akkor kellene levakarni újra a jeget.

A koncentrátumok akár -40 fokig is képesek „túlélni”, de itthon ezt nem érdemes használni, hiszen nem valószínű, hogy ilyen idővel találkoznánk itt. A koncentrátumot desztillált vízzel kell hígítani. Egy kis matekolás is kell hozzá, hogy kiszámoljuk, hogyan lesz az átlagos, -20, -22 fokig működőképes ablakmosó.

Ha pedig gond adódna út közben és autómentésre lenne szükséged, állunk rendelkezésre a nap 24 órájában! Keress minket bátran!

Hívjon most!