A téli autóvezetés a szokottnál is komolyabb odafigyelést, koncentrációt igényel. Persze ez önmagában nem elég, hiszen a hóban és jégen közlekedés egyik alappillére: a téli gumi. A téli autóvezetésnek neki se induljunk, ha nincs megfelelő „lábbeli” az autón. Ugye az aranyszabály, hogy ha az átlaghőmérséklet 7 fok alá süllyed, akkor már téli abroncs kell az autóra. Minden más ez után jön.

Kellékek a téli autóvezetéshez

Vannak olyan dolgok, amelyek sokszor csak felesleges kacatnak tűnnek, és örülünk, ha sose kell használni, de azért jobb, ha legalább ősztől tavaszig az autóban vannak. A téli autóvezetésbe semmiképp ne fogjunk bele, ha nincs nálunk – és persze az autóban – megfelelő fagyálló hűtőfolyadék. Legyen nálunk hólapát és hólánc – ez utóbbi itthon nem megkövetelt, de például Ausztriában több olyan út is van, amelyen kötelezővé tették a hóláncot. Nem baj, nálunk is van.

Ami nyáron is ajánlott, a megfelelő ruházat és természetesen némi inni és ennivaló. Persze nem egy hadseregnek való mennyiségre gondolunk, de adódhat úgy, hogy több órát is az autóban kényszerülünk tölteni.

De lássuk akkor összeszedve, miket kell beszereznünk és mikre kell figyelemmel lenni, ha télen autóba ülünk!

A téli autóvezetés kulcsa az óvatosság

A téli autóvezetés 10 alapszabálya

  1. Ha az átlaghőmérséklet 7 fok alatt van, akkor azonnal rakasd fel a téli gumit. Jobb időben megtenni, ne zavarjon meg a pár kósza napsugár. Ha hűvösödik az idő, ne habozzunk. De télen talán még fontosabb, hogy a gumik jó állapotúak legyenek, így kellő körültekintéssel járjunk el.
  2. Köztudott, hogy a hőmérséklet csökkenésével az akkumulátorok teljesítménye is csökken. Ha már nem megfelelő, az nagy valószínűséggel egy hideg napon fog kiderülni, de ezt jobb nem megvárni. Így fontos, hogy gyakran ellenőrizzük, és ha kell, töltsük vagy cseréljük.
  3. A fagyálló hűtőfolyadék elkerülhetetlen kelléke a téli utaknak. A megfelelő folyadék megakadályozza, hogy fagydugó keletkezzen a hűtőben, vagy szétrepessze a motort.
  4. A hó és jég eltakarítása lapáttal, söprűvel vagy jégkaparóval történik, de fontos, hogy út közben az ablaktörlőket is tudjuk használni. Mivel a gumi nem sokáig bírja a hideget, így érdemes évente cserélni az ablaktörlő lapátokat. De legalábbis ellenőrizni az állapotukat.
  5. A szűrők és szellőzők karbantartása ilyen időszakban igen fontos, hiszen a jobb látási viszonyok egyik alapja, hogy kilássunk az ablakon. Ha viszont párásodik, ez igen nehéz. A klímával gyorsan orvosolhatjuk a párásodást.
  6. Mindig legyen nálunk hókaparó, hólapát és hólánc is. Ne legyen rá szükség, de készüljünk fel mindenre.
  7. Indulás előtt tervezzük meg az útvonalat, legyünk benne biztosak, különösebb akadály nélkül tudunk eljutni a célhoz. Induljunk időben, ne kapkodjunk a haladással.
  8. Legyen nálunk megfelelő öltözet, és némi étel és ital.
  9. Az úton tartsunk egyenletes vezetési sebességet, ne gyorsítsunk vagy lassítsunk hirtelen.
  10. Számoljunk a nagyobb féktávval, így körültekintően válasszuk meg a sebességet, ügyeljünk a követési távolságra és időben fékezzünk. Ne használjunk „satuféket”, inkább kicsiket, „pumpálva” fékezzünk!

+1 Csak olyan autóba szálljunk, amely fel van készítve a téli útviszonyokra!

A téli autóvezetés az óvatosságra épül

Ha rutinos vezetők is vagyunk, ne vegyük félvállról az időjárást. A téli autóvezetés teljesen másfajta „rutint” igényel. Legyünk kritikusak saját magunkkal, hiszen az időjárás, az útviszonyok és az úton haladó többi autós is kiszámíthatatlan.

A téli autóvezetés és közlekedés szabályaira az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága is minden évben felhívja a figyelmet.

De ha mégis megtörténne a baj, és autómentésre lenne szükséged, állunk rendelkezésre a nap 24 órájában! Keress minket bátran!

Hívjon most!