A veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok miatt nem kell – egy ideig – aggódnia. A lejárt jogosítvány nem biztos, hogy megfelelő nyaraláskor.

Lejárt jogosítvány – mi a teendő?

Igazán kedvezően hatott a magyar okmányokra a veszélyhelyzet, hiszen a kormány rendelkezései szerint minden, Magyarországon kiadott okmány a veszélyhelyzet lejárta után további 60 napig érvényes marad, ha ez idő alatt lejár. Ez nem csak a lejárt jogosítványra igaz, hanem a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényesség idejére és egyéb hivatalos okmányokra is.

Bár most büntetlenül autózhatunk lejárt jogosítvány mellett, azt tanácsoljuk, hogy nyaralás előtt mégis jobb, ha nem várjuk meg a veszélyhelyzet végét. Megmutatjuk, mi is kell a jogosítvány meghosszabbításához, hiszen már a kormányablakok rendes munkarendben fogadják az ügyfeleket.

Lejárt jogosítvány mellett még vezethet autót.

Meghosszabbítás, lépésről-lépésre

Legyünk túl minél hamarabb a lejárt jogosítvány meghosszabbításán, így vegyük fel első lépésként a kapcsolatot a háziorvossal. A kortól eltérő összegekbe kerülő vizsgálat fájdalommentes és gyors, mindössze egy rövid párbeszédből, egy vérnyomás mérésből, színtévesztés kiszűréséből valamint a látásvizsgáló tábla leolvasásából áll.

Hogy mennyi időre hosszabbítják meg lejárt okmányunkat, az függ az életkortól is: 50 éves kor alatt 10 évre, 50 és 60 között 5 évre, 60 és 70 között 3 évre, 70 felett pedig 2 évre kapunk vezetői engedélyt. A kor szerinti szabályozás és az orvosi vizsgálat elengedhetetlen, hogy valóban olyan üljön a volán mögé, aki sem magára, sem társaira nem jelent veszélyt. Ezért tehát nem érdemes kijátszani az orvost, ha jogosítványt szeretnénk csináltatni. Ha jelezzük orvosunknak bármilyen – akár súlyos – betegségünket, elrendelheti a másodfokú orvosi vizsgálatot, amelyet már szakorvosok végeznek. Ennek az ára az elsőfokúhoz képest fordított. (Az árakat itt találja>>) Jóval olcsóbbak az árak, ha csak az orvosi alkalmasságink járt le, bár manapság sokaknak a két lejárati dátum egybe esik, vagy legalábbis közel van egymáshoz.

Az egészségügyi alkalmassági vizsgálat lejárt jogosítvány esetén sokkal komolyabb. Ha pl. a háziorvos alvászavart vagy alkoholproblémákat derít ki, az kizáró ok lehet.

Kopogás az ablakon

Ha minden rendben talált az orvos, irány a kormányablak. Vigyük magunkkal lejárt okmányunkat, személyazonosításra alkalmas érvényes útlevelet vagy személyigazolványt, lakcímkártyát és az orvosi igazolásunkat. A jelenleg hatályos szabályozás szerint az új okmányunkat postázza a kormányhivatal, nem kell személyesen átvennünk.

Fontos kiemelni, hogy az ideiglenes vezetői engedély nem jár automatikusan, azt ugyancsak pár ezer forintért, jelenleg 2300-ért lehet igényelni.

Jó hír azoknak, akik most szereztek jogosítványt: az első kiállítása ugyanis a kormány legújabb csomagja szerint sok egyéb okmánnyal együtt – bizonyos feltételek mellett – ingyenessé válik.

Ha pedig gond adódna út közben és autómentésre lenne szükséged, állunk rendelkezésre a nap 24 órájában! Keress minket bátran!

Hívjon most!